Closed Loop ja sen yksi toteutustapa

Yleistä keskustelua tekniikasta

Closed Loop ja sen yksi toteutustapa

ViestiKirjoittaja Dnoob » 23 Heinä 2014 08:20

Monessa keskustelussa on juteltu closed loop-tyyppisestä toteutuksesta altaassa. Perinteinen tapa on täyttää altaan reunat levää keräävistä streameistä ja waveboxseista, jotka isommissa altaissa alkavat kokoluokaltaan muistuttamaan matkaradiota. Lisäksi reunan yli menevät johdot ovat ainakin omaan silmään hyvinkin ärsyttäviä. Lasien puhdistaminen muuttuu ärsyttäväksi ja ne vievät tehokkaasti huomion altaaseen tuijotellessa.

Toteutustapoja on yhtä monta kuin tekijää. Ihan mielenkiinnon vuoksi voisin tähän laittaa esille oman version aiheesta. Laittakaas muutki omia versioita esille :)

Lähtökohtana oli, että lasiin ei tarvitsisi porailla yhtään reikää looppia varten. Amerikan ihmemaassa ne porailevat imu ja ulostuloputket pohjan läpi. Siihen en uskaltanut lähteä. Kaikki putket tulevat altaan reunan yli ja jäävät n.10- 20 cm vedenpinnan alapuolelle. Putken päähän tulee Y-haara johon molempiin reikiin litistetty suutin, joka auttaa suuntaamaan virtausta. Maksimivirtaus? No en lähtenyt sitä sen enempää mietiskelemään mitoitusvaiheessa. Pikaisesti laskettuna se on tässä kokoonpanossa n. 14 kertaa yläaltaan tilavuus tunnissa. Se riittää varmasti.

Altaan vasempaan takanurkkaan tulee yksi imuputki 50mm putkella. Itse imupää muodostuu 45cm korkeasta putkesta, joka on tilkitty päästään kiinni ja porattu ihan täyteen reikiä. Näin voimakas imu on saatu jaettua hieman laajemmalle alueelle, eikä kalat ja vuokot imeydy niin kohtalokkaasti putkeen kiinni. Ulostulo tulee 4 eri putken kautta, joiden vesivirtaus on säädettävissä putki kerrallaan elektronisen virtauksen jakajan kautta. Tarkoitus on toteuttaa virtaus altaassa seuraavasti: esim. 3h virtaus altaassa kulkee myötäpäivään -> 3h virtaus vastapäivään -> 3h virtaus keskeltä reunoille -> myötäpäivään jne. Tämä tarkentuu kun saan käytännössä kokeiltua vaikutuksen ja suuntauksen. Myös pumpun tehoa säädellään elektronisesti pulssimuotoisesti, joten virtauskuviot vaihtelevat eikä derituskertymiä pääse muodostumaan pohjalle. Yöksi virtausvoimakkuus tiputetaan pysyvästi pienemmäksi. Samoin ruokailujen ajaksi virtaus saadaan kokonaan esim. 10% voimakkuudelle tai kokonaan seis.

Pumppu: http://www.theaquariumsolution.com/deltec-e-flow-16 jossa lisäksi e-box http://www.theaquariumsolution.com/e-bo ... -flow-pump
Virtauksen jakaja: http://www.derkroon.com/store/products/ ... -diverters (jouduttiin tehtaalla customoimaan tuolle pumpulle sopivaksi)
Imuputki 50mm ja ulostulo pumpusta 40mm. Jakajasta lähtee 4kpl 32mm putkia.

Kun toteutus on koottu valmiiksi lisään tähän postiin kuvat.
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla! Keskinkertaista harrastamista ja ekokatastrofeja pitkän kaavan mukaan..
Dnoob
*Purskulaattori*
 
Viestit: 1186
Liittynyt: 14 Elo 2011 19:48

Re: Closed Loop ja sen yksi toteutustapa

ViestiKirjoittaja Kimmo S » 16 Tammi 2015 13:49

Moro,

Onko projekti edennyt? Tässä kuva meidän nykyisestä closed loopista, jossa pumppu on siis altaan sisällä. Ajatuksena olisi saada siirrettyä pumppu ulos altaasta, ja ehkä lisätä toinen e-flow 16 rinnalle. Lähinnä helpomman puhdistuksen takia haluaisin pumpun altaan ulkopuolelle. .. 1,5 vuoden aikana pumppu on putsattu kerran ja pian olisi seuraavan putsauksen aika.

eflow.jpg
eflow.jpg (35.74 KiB) Katsottu 4448 kertaa
Kimmo S
 
Viestit: 11
Liittynyt: 03 Heinä 2012 09:28

Re: Closed Loop ja sen yksi toteutustapa

ViestiKirjoittaja Dnoob » 16 Tammi 2015 16:56

Näyttää kyllä yksinkertaisen toimivalta kokonaisuudelta. Itse lähin tekemään vähän liian monimutkaista, mutta kun lelut tuli ostettua pitää nuo kasata (tämän vuoden puolella toivottavasti) :D
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla! Keskinkertaista harrastamista ja ekokatastrofeja pitkän kaavan mukaan..
Dnoob
*Purskulaattori*
 
Viestit: 1186
Liittynyt: 14 Elo 2011 19:48


Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron