Sivu 1/1

Automaattinen veden lisäys

ViestiLähetetty: 22 Maalis 2015 09:27
Kirjoittaja janne50
Kertokaapa mielipiteenne voisiko oheisen kuvan mukainen järjestelmä toimia. Ideana oli suunnitella täysin mekaaninen vedenlisäys sumppuun sekä lisäyssäiliön täyttö osmoosivedellä automaattisesti.
Syy miksi halusin osmoosisäiliön täyttyvän syklimäsesti, johtuu siitä että osmoosilaite toimii paremmin kun se on pidemmän aikaa päällä. Jatkuva katkominen tuottaa huonosti RO-vettä.

Tulevaa painevettä ohjataan automaattiventtiilillä, joka sulkeutuu kun RO-vedessä on painetta eli kun kelluntavettiili on kiinni.
Alkutilanteessa sekä kelluntaventtiilisäiliöö että pääsäiliö ovat täynnä ja pinnantasaajaputken alipaine estää veden lappoutumisen sumppuun.
Pinnantasaaja päästää alipainetta veden laskiessa sumpussa ja antaa lapon syöttää uuutta vetta tilalle. Kelluntaventtilisäiliön pinta ei laske, koska sen alipaine ei pääse laskemaan.
Kun pääsäiliön pinta on laskenut alimmalle tasolle (min) ilmaa pääseen venttiiliisäiliöön ja koho laskee päästäen uuden RO-veden tulemaan. Veden pinta nousee molemmissa säiliöissä kunnes kelluntavettiilii sulkeutuu.
Väistyvä ilma pääsee poistumaan venttiilin kautta pois. (Huomasin että kuvasta on unohtunut toinen check valve pääsäiliöstä)
Periaatteessa lapon ei pitäisi tyhjentää pääsäiliön vettä min-rajan alle, jos RO-vettä vain tulee kyllin nopeasti. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, lappoaminen käynnistyy uudestaan kun full-raja saavutetaan.
Säiliön voi rakentaa mistä tahansa tiiviistä purkista. Itse ajattelin kokeilla läpinäkyvästä PC-levystä ainakin prototyyppi-versiossa.

Re: Automaattinen veden lisäys

ViestiLähetetty: 22 Maalis 2015 11:11
Kirjoittaja Ramihu
Suurempi säiliö ei tarvitse välttämättä check valvea koska ylemmän letkun kautta paine on olematon ja ilma työntäytyy sumppuun sitä kautta kun säiliö täyttyy. Ja kyllä tuo näyttää toimivalta jos saat täysin ilmatiiviiksi molemmat astiat.

Re: Automaattinen veden lisäys

ViestiLähetetty: 22 Maalis 2015 13:27
Kirjoittaja Rapide
Tohon hommaan löytyy Tunzelta ihan valmiit laitteet...
Kannattaako alkaa keksimään pyörää uudestaan?

Re: Automaattinen veden lisäys

ViestiLähetetty: 23 Maalis 2015 08:23
Kirjoittaja janne50
Näinhän se onkin. Iso säiliö ei tarvitse vettiiliä, koska ilma pääsee pois sumpun kautta säiliön täyttyessä.

On hyvinkin mahdollista, että olen keksinyt pyörän uudestaa. En kuitenkaan ole nähnyt Tunzella vastaavaa systeemiä. Tässä idea oli suunnitella ilman sähköä ja antureita toimiva veden lisäys vesijohtovedestä lähtien.
Tarkoitus on saada siitä niin luotettava, että voin lähteä pidemmällekin lomalle sähkökatkoja pelkäämättä.
Mahdolliset vuodot ovat tietenkin yksi riski, koska rakenteen pitää olla ilmatiivis jopa alipaineessa. Ilmavuodostakaan ei pitäisi seurata mitään fataalia. Säiliö ei vain ehdi täyttyä kokonaan.
Painevesipuolen rikkoutuminen on ehkä se suurin riski. Siihen kannattaisi varmaankin laittaa jokin varmistus ettei talo tulvi loman aikana.