Erään kalan traaginen elämä

Yleistä keskustelua eliöstöstä.

Erään kalan traaginen elämä

ViestiKirjoittaja Iipuli » 21 Tammi 2014 15:48

Päätähti: Valenciennea puellaris, myöh. Pullukka.

Taustaa... Hypännyt loppukesästä akvasta lattialle. Tästä selvinnyt. Ei muutoksia käyttäytymisessä tms. Muutaman kerran löytänyt tiensä ylivuotoon.

Perjantai-iltana 17.1 olin ruokkimassa kaloja, kun pullukka päätti pompsata ylivuotoon. No, ei muuta kuin haavi käteen ja kala takaisin altaaseen. No problemos.
Kala oli kuitenkin hyvin vaisun oloinen.

Lauantaiaamuna pullukka kyhjötti akvan pohjalla etulasissa kiinni. Ei reagoinut, kun menin ihan viereen toljottamaan. Pyrstöstä puuttui osa, se oli jotenkin sulaneen(?) näköinen. Ei siis sen näköinen, että joku olisi haukannut. Virtaa oli senverran, ettei haavilla saanut kiinni.

Sunnuntaiaamuna kala makasi akvan takaosassa hiekalla maha pystyssä. Minä haavin kalan kiinni ja tirautin itkut. Pyrstöstä 2/3 poissa ja tyvi verestävä. Erillisessä astiassa kala hengitti rauhallisesti, mutta oli maha pystyssä. Selkäpuolen väritys oli tummentunut selkeästi (harmaa). Nopean googlaamisen perusteella kalan lopettaminen näytti ainoalta vaihtoehdolta. Tästä ahdistuneena päätin kieltää asian ja todella epäeettisesti jätin kalan päiväksi tuohon erilliseen astiaan.
Illalla kala oli yhä hengissä ja sain ystävältäni kuparipohjaista, laajakirjoista lääkettä kalalle. Toivoa kalan paranemisesta ei juuri ollut. Makasi vain paikallaan, vatsa pystyssä ja hengitti hyvin laiskasti.

Sunnuntai-iltana kala sai kunnon karanteenialtaan streamilla ja lämppärillä. Kala pulautettiin lääkekylpyyn n.klo:21.30
Oletuksena oli, ettei pullukka selviä seuraavaan aamuun.

Maanantaiaamuna pullukka kuitenkin ihmeeksemme hengitti yhä ja illalla klo:20 kotiuduttuani koin iloisen yllätyksen. Potilas oli karanteenialtaassa oikeinpäin!

Tänään, tiistai-aamuna kokeilin tarjota hieman ruokaa...Pakko myöntää, että pääsi pieni riemun kiljahdus, kun pullukka söi tarjotun ruuan. (artemiaa valkosipulilla.)
Nyt uskallan jo olla toiveikas pullukan paranemisen suhteen. :D
Nyt se liikuskelee jo ihan aktiivisesti karanteenialtaassa.

Kaikki muut kalat ovat kunnossa ja käyttäytyvät täysin normaalisti.
Mistään mitään tietämättömänä oma päätelmäni on, että kala säikähti/stressaantui/sai rytmihäiriön ( :roll: ) ylivuotoon pudotessaan ja sen takia immuniteettitaso pääsi laskemaan tms.

Kannattaako antaa kalan olla karanteenissa kunnes pyrstö on täysin parantunut, vai siirtääkö se takaisin kotiin aiemmin? Verestävyys pyrstöstä on jo hävinnyt.
Iipuli
 
Viestit: 465
Liittynyt: 08 Kesä 2012 10:55
Paikkakunta: Espoo

Paluu Kalat ja selkärangattomat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron