Voi että...
Kaivappa nyt se UV esiin...
Keltasilmä ottaa erityisen raskaasti tuon pilkun. Laji on hyvin hapekkaista vesistä kotoisin, ja pilkku kiduksissa tietää aika nopeaa lähtöä. Kalan kidukset vaurioituu, ja kala heikkenee sen jälkeen tuplavauhtia.
Oma keltasilmä kuoli luutaman tunnin mittaiseen sähkökatkoon viime kesänä.
Happipitoisuus altaassa laski alle sen sietokyvyn, vaikka muut kalat eivät oireilleetkaan. Seuraavana päivänä välskäri oli jo kuollut.
Suosittelisin nyt tosiaan laittamaan sen UV:n sinne kiertoon mukaan. Se ei poista loista altaasta, mutta se auttaa ehkäisemään hieman sen leviämistä.
Jos mahdollista, niin laita sterilisaattori niin, että ala-altaaseen tuleva vesi menee sen läpi kokonaisuudessaan.
Anna olla päällä muutama viikko, itselläni on 24/7 jatkuvasti.
Muita konsteja on esim. suolapitoisuuden laskeminen. Tässä kannattaa olla sitten tarkkana, jos sitä lähtee kokeilemaan.
Itselläni on ollut alimmillaan 1.019, ja mitään haittaa siitä ei ollut altaan asukkaille. Tämäkään ei tapa pilkkuloista kokonaan, mutta hidastaa sitä.
Täys hyposaliniteetti on myös mahdollista, mutta sitä taas ei kestä muut kuin kalat. Tietoa löytyy interwebistä...
Monipuolinen ruokavalio auttaa, ja tärkeää on antaa oikeaa ravintoa!
Valkosipuliuute imeytettynä kuivaruokiin on hyvä asia.
Myös otsoni tappaa loisia. Omassa ketjussa olen tätä asiaa hieman jo avannut.
Kannattaa sitäkin harkita, tai ainakin tutustua aiheeseen.
FW dippaus ei juuri auta, sillä loinen on jo altaassa, ja se tarttuu aina uudelleen...
Kupari tappaa pilkkuloisen, mutta se tappaa myös kaikki selkärangattomat, joten riutassa et kuuria voi tehdä.
Karanteenialtaassa voit lääkitä kalat, jos saat ne kaikki sinne.
Tällöin pitäisi pääallas jättää tyhjilleen useaksi viikoksi, jolloin loinen kuolee ilman isäntää. Lisätietoa löytyy netistä paljonkin.
Yksi lääke on olemassa, jonka voi laittaa myös riuttaan.
http://www.rubyreef.net/Kick%20Ich.htmlItse olen käyttänyt valmistajan toista tuotetta, ja se toimi toivotulla tavalla.
Kaikkeen liittyy aina riski, se pitää muistaa...