Elävän kiven kypsytyksestä.

NO3 , 53mS , NaHCO3 , NH4 , 35ppt , 2,5-4meq/l (7-11dKH)
Vesikemia on tärkeä osa merivesiharrastusta ja tietoa siitä löydät täältä.

Re: Elävän kiven kypsytyksestä.

ViestiKirjoittaja Rapide » 07 Marras 2012 17:09

Noniin... Altaan pimeässä kypsyttelyä on harrastettu aikoinaan, ennenkuin oli vielä tehokkaita fosfaatinpoistajia ja aktiivihiiliä, puhumattakaan käänteisosmoosista.
Itse en allekirjoittaisi tuota valotonta kypsytystä, jos kyseessä on siis laadukas eläväkivi.
Makroleväthän eivät siis poista vedestä vain fosfaatteja, joka on siis leville mahtava ravinne. Leviä suosisin myös niiden metalleja hyvin sitovan ominaisuuden vuoksi, kokisin kuitenkin tärkeäksi tutkia raskasmetallipitoisuuksia käytettävästä vedestä ennen (ja mahdollisesti myös jälkeen) RO/DI:tä, jos altaassa käytetään siis käänteisosmoosivettä. Itse en käytä, ja siksi diggailenkin levistä :D
Myöskin veden rautapitoisuuksilla voi olla erityistä vaikutusta levättymisen määrään, sillä hapellisissa olosuhteissa veteen liuennut fosforiravinne sitoutuu voimakkaasti rautayhdisteisiin, eikä siten ole perustuottajien käytettävissä. Rauta sitoo fosforia ja sitä kautta taas vaikuttaa kasviplanktonin määrään. Jos oikein haluaa hifistellä, voi vesinäytteistä mitata klorofylli-a:n pitoisuutta, josta voidaan johtaa arvio planktonlevien biomassan määrästä vedessä. (Tämä saattaa kiinnostaa Aqualungia) :lol:
Klorofyllinäytteet suodatetaan 0,7 μm GF/F-filtterillä imusuodattimen läpi tarkoituksena kerätä näytteessä olevat makrolevät suodatinkankaaseen. Suodatin siirretään tämän jälkeen astiaan, jossa on 10 millilitraa etanolia. Etanolin avulla suodattimen makroleväsoluista saadaan uutettua klorofylli ulos. Saadun suodoksen klorofyllipitoisuus analysoidaan kuoppalukufluorometrillä. Saadut tulokset suhteutetaan siten, että ne vastaavat kerätyn näytteen (200 ml) ja analysoidun näytteen (10ml) tilavuuksia).
Fosforia ei siis muistaakseni löydy luonnossa vapaana alkuaineena, mutta solujen välttämättömänä alkuaineena sitä esiintyy kuitenkin epäorgaanisena fosfaattina. Korjatkaa toki, jos olen taas väärässä...

Planktonlevien määrä ja koostumus indikoivat vähäisiäkin muutoksista veden tilassa, sillä planktonlevät ovat täydellisessä vuorovaikutuksessa veden kanssa. Planktonlevät tarvitsevat myös valoa yhteyttämiseen, mutta toisaalta taas sitten liika valo on niille haitaksi. Kun planktonlevät kuolevat, ne painuvat pohjaan, hajoavat ja päästävät ravinteita veteen, ellei kierrossa ole mukana tehokasta skimmeriä, joka poistaa kuolleen panktonmassan. Planktonlevät siis käyttävät myöskin fosforia ravinnokseen. Eli siis jos käytettävässä vedessä on fosforia syystä tai toisesta, poistavat planktonvevät sitä.
Tokihan plankton- ja muutkin levät poistavat vedestä paljonkin myös hyödyllisiä ainesosia, mutta koska nyt on kyse kypsytysvaiheesta, en koe tarpeelliseksi alkaa selvittämään esimerkiksi veden Fe, Zn, Mn ja Cu pitoisuuksia (Cu on siis myrkyllistä myrkkyä, joka tappaa selkärängattomia ihan kuoliaaksi). Makrovelät sitovat myös Cu:ta vedestä, jos sitä siinä jostain syystä on. Myöhemmässä vaiheessa, kun koralleja ja muuta eliöstöä aletaan lisäämään, on toki syytä poistaa yletön määrä leviä altaasta, sillä ne tosiaankin syövät vedestä "traceja", jotka ovat siis koralleille välttämättömiä elämän edellytyksiä. Mutta ei vielä tässä (kypsytys) vaiheessa. Nuo aineet lisätään sitten myöhemmin, kun on niiden aika.

En ala inttämään mikä olisi oikea tapa, mutta itse suosisin levien luonnollista kasvua, sekä niiden vettä puhdistavaa vaikutusta. Tokihan kaiken kuonan voi poistaa vedestä mekaanisesti ja kemiallisestikin, mutta miksi ihmeessä? Kasvaessaan levät myöskin luovuttavat veteen erilaisia hyödyllisiä yhdisteitä, kuten happea ja aminohappoja, mutta Frye taisikin jo sen mainita yllä, joten en siihen ala nyt sen enempää paneutumaan.

Edit: Pahoittelen, olen vähän väsynyt työpäivän jäljiltä (jos joku löytää asiavirheitä)
Rapide
 

Re: Elävän kiven kypsytyksestä.

ViestiKirjoittaja Mika » 07 Marras 2012 17:34

Mukavaa että tästä aiheesta syntyy keskustelua. Kopioin omat kommenttini tänne tuosta toisesta ketjusta, kun enemmänkin kuuluvat tänne:

Valotta kypsyttäminen kieltämättä poistaa tai ainakin vähentää levien kasvua, mutta ravinteiden poisto onkin tarkoitus tehdä kyllin suurilla vedenvaihdoilla tässä mallissa. Käsittääkseni valoitta kypsyttämisessä suuri osa ikävistä levävaiheistakin jää pois, tai sellaiseen käsitykseen olen lukemani perusteella jäänyt. En valitettavasti nyt bookmarkannut kyseisiä sivuja enkä voi tehdä empiiristä tutkimustakaan asiasta.
Olisi tietenkin ihan hauskakin testata eri tapoja, mutta se vaatisi pari sopivaa allasta, rahaa ja motivaatiota, eikä itselläni ole niistä mitään muuta kuin ehkä jälkimmäistä.

Tarkennetaan siis levävaiheiden poisjääntiä...
Kaikki levävaiheet lähtevät siitä että niillä on suotuisat ravinteet ja valoa. Kun kypsyminen etenee ja levältä loppuu/vähenee sen tarvitsema ravinne, alkaa levä kuolla ja vapauttaa taas ravinteita veteen joita seuraava levä sitten hyödyntä jne.
Kun valoa ei anneta, niin roskalevien elinehto on poistettu ja ravinteet saadaan veden vaihdoilla ja vaahdottajan avulla pois altaasta. Tämä on siis lukemaani perustuvaa ja mielestäni loogistakin.
Mika
 
Viestit: 217
Liittynyt: 02 Syys 2011 07:36

Re: Elävän kiven kypsytyksestä.

ViestiKirjoittaja Mika » 07 Marras 2012 18:22

Vielä Rapiden ja Fryen aiempaan viestiin liittyen...
tietenkin oletetaan käytettävän veden olevan puhdasta tai ainakin niin puhdasta että sitä ei voi myrkylliseksi sanoa.
Koska kasviplanktonia ei voi kovinkaan helposti mitata, kuten tuli erittäin hyvin selväksi, niin sen voi lisätä toiminnassa olevaan akvaarioon kaupallisesta tuotteesta ymppinä ja sama pätee mielestäni myös makroleviinkin. Näillä kummallakaan en näkisi olevan kovin oleellista merkitystä itse kypsymisvaiheessa JOS käytetään tehokasta vaahdottajaa. Aminohapot ja hiilihän tulee tarpeeseen kun niitä koralleja on aika kasvattaa, mutta niitä tulee sitten niistä myöhemmin lisätyistä levistä tai kasviplanktonista, ehkä jopa algae scrubberista.

Oonko nyt liian vastarannan kiiski?
Mika
 
Viestit: 217
Liittynyt: 02 Syys 2011 07:36

Re: Elävän kiven kypsytyksestä.

ViestiKirjoittaja Rapide » 07 Marras 2012 18:43

Olet :D
Kumpikaan tapa ei ole oikea tai väärä, mutta omani on oikea :lol:
Rapide
 

Re: Elävän kiven kypsytyksestä.

ViestiKirjoittaja Rapide » 08 Marras 2012 08:18

Mika kirjoitti:Koska kasviplanktonia ei voi kovinkaan helposti mitata, kuten tuli erittäin hyvin selväksi, niin sen voi lisätä toiminnassa olevaan akvaarioon kaupallisesta tuotteesta ymppinä ja sama pätee mielestäni myös makroleviinkin.


Mutta nyt puhutaankin kypsytyksestä. Tässä vaiheessa niistä levistä on ihan oikeasti hyötyä.
Toimivaan altaaseenhan voi lisäillä vaikka ponin ja punaiset paskakärryt, jos siltä tuntuu :D
Kyllä minäkin levät poistan altaasta, tai ainakin pyrin niiden kasvua hillitsemään. Tosin ne kyllä tarjoavat terveellisen ja luonnollisen ravinnonlähteen erilaisille laiduntaville kaloille, sekä kasvualustan pieneliöstölle :roll:
Myös kalkkilevät kuolevat valotta, muutuvat rumiksi valkoisiksi laikuiksi, irtoavat ja putoavat mahdollisesti altaan pohjalle. Jäljelle jää ruma ja paljas, lähes kuolleen näköinen kivi. Epäkivaa, väittäisin...
Rapide
 

Edellinen

Paluu Vesikemia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron