Suolasuuden sekavuus

NO3 , 53mS , NaHCO3 , NH4 , 35ppt , 2,5-4meq/l (7-11dKH)
Vesikemia on tärkeä osa merivesiharrastusta ja tietoa siitä löydät täältä.

Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Ramses » 21 Marras 2012 17:58

Elikkäs tulin tässä miettineeksi, että mikäs tuo "oikea" suositeltu ominaispaino nyt sit olis? Ei varmaan sellasta oo mutta kun on ainakin kolme eri luotettavaa lähdettä ja kaikki on aika eri arvoja:

Hydrometrin paketissa luki 1.020 - 1.023 ppt

"Majurin"-manuaalissa 1.022 - 1.024 ppt

Merivesi-foorumilla ( -Vesikemia-merivesikemian perusteet) neuvottu 1.025-1.027 ppt

Omassa akvaariossa on 1.026 paikkeilla ja mietin, että onko tuo nyt sit vähän yläkanttiin vai onko nuo muut ns. vanhaa tietua? :)
Ramses
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Marras 2012 09:57
Paikkakunta: Vaasa

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Iipuli » 21 Marras 2012 19:18

Oman pienen ymmärrykseni mukaan kaloille riittää tuo matalampikin suolapitoisuus, mutta korallit, ravut, siilit jne vaatii korkeamman suolapitoisuuden.
Kokeneet riutta-aateliset valaiskoon asiaa lisää ja korjatkoon, jos noviisi meni metsään. :D
Iipuli
 
Viestit: 465
Liittynyt: 08 Kesä 2012 10:55
Paikkakunta: Espoo

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Kalakaverit » 21 Marras 2012 19:34

HIeman vaikea sanoa mikä noista olisi nyt The pitoisuus. Pääasia on, että se on mahdollisimman tasainen. Riutta-altaassa pitkäaikaisesti pitäisin miniminä 1.022 ja maksimina 1.028. Tuosta on sitten vielä pari astetta varaa laskea tai nousta, kun se "Hups" tapahtuu, eikä kukaan heti kuole.
Kalakaverit
 
Viestit: 1113
Liittynyt: 14 Elo 2011 11:54
Paikkakunta: Espoo

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Ramses » 21 Marras 2012 22:07

Kunhan mietiskelin ja vastaukset olivat valaisevia :D kiitoksia!
Ramses
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Marras 2012 09:57
Paikkakunta: Vaasa

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Akutila » 21 Marras 2012 23:33

Rapeone kirjoitti:Elikkäs tulin tässä miettineeksi, että mikäs tuo "oikea" suositeltu ominaispaino nyt sit olis? Ei varmaan sellasta oo mutta kun on ainakin kolme eri luotettavaa lähdettä ja kaikki on aika eri arvoja:

Hydrometrin paketissa luki 1.020 - 1.023 ppt

"Majurin"-manuaalissa 1.022 - 1.024 ppt

Merivesi-foorumilla ( -Vesikemia-merivesikemian perusteet) neuvottu 1.025-1.027 ppt

Omassa akvaariossa on 1.026 paikkeilla ja mietin, että onko tuo nyt sit vähän yläkanttiin vai onko nuo muut ns. vanhaa tietua? :)

Nihilisti tarttuu yksiköihin: ominaispainolla ei ole yksikköä, koska se on suhteellinen tapa ilmoittaa nesteen paino sen tilavuuteen nähden. Yksikköä ppt (Part Per Thousand) käytetään puhuttaessa saliniteetistä, eli suolapitoisuudesta, jota ei saisi sotkea ominaispainoon. Yksikkö ppt tarkoittaa suolan määrää painopromilleina vesimassassa. On myös hyvä muistaa näitä yksiköitä keskenään verrattaessa, että ominaispaino on riippuvainen lämpötilasta, kun taas saliniteetti ei ole. Erilaiset muuntotaulukot mitä netistä löytyy ovat kuitenkin yleensä tarkoitettu huoneenlämpöä lähentelevissä lämpötiloissa olevien nesteiden vertaamiseen, joten ne ovat akvaariokäyttöön varsin päteviä. Tässä esimerkiksi yksi.

Meillä on pidetty saliniteetti yleensä arvossa 35 ppt (refraktometrillä mitattuna), eli ominaispainona noin 1.0259.
Akutila
 
Viestit: 191
Liittynyt: 14 Elo 2011 17:50
Paikkakunta: Tampere

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja SKMake » 22 Marras 2012 18:00

Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.
60 Litraa merivettä 07/2012 - 07/2015.
SKMake
 
Viestit: 278
Liittynyt: 12 Elo 2012 19:42
Paikkakunta: New York

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Akutila » 22 Marras 2012 20:34

SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.
Akutila
 
Viestit: 191
Liittynyt: 14 Elo 2011 17:50
Paikkakunta: Tampere

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Samigo » 23 Marras 2012 12:47

Akutila kirjoitti:
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.


Mites tämä on mahdollista niin, että samalla Ca, alkaliniteetti ja Mg pysyy asiallisissa rajoissa? Käytätkö mineraalisuolakompensointia?
540 l (150x60x60); käynnistetty 1.4.2013.
Samigo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 17 Marras 2011 18:17
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Akutila » 23 Marras 2012 16:59

Samigo kirjoitti:
Akutila kirjoitti:
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.


Mites tämä on mahdollista niin, että samalla Ca, alkaliniteetti ja Mg pysyy asiallisissa rajoissa? Käytätkö mineraalisuolakompensointia?


Kalsiumkloridin liuetessa veteen, se "pilkkoutuu" kalsium- ja kloridi-ioneiksi. Eliöstö käyttää kalsium-ionin, mutta kukaan ei käytä kloridi-ionia. Sama käy natriumvetykarbonaatille; eliöstö käyttää karbonaatti-ionin, muttei natrium-ionia. Tästä jää jäljelle siis liuennutta natriumkloridia, eli ruokasuolaa ja tämähän näkyy saliniteetin nousuna. Ja pelkän ruokasuolan lisäyshän taas kallistaa ionitasapainoa ja sen oikaisen lisäämällä natriumkloridivapaata merisuolaa.
Akutila
 
Viestit: 191
Liittynyt: 14 Elo 2011 17:50
Paikkakunta: Tampere

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiKirjoittaja Samigo » 23 Marras 2012 19:25

Akutila kirjoitti:
Samigo kirjoitti:
Akutila kirjoitti:
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.


Mites tämä on mahdollista niin, että samalla Ca, alkaliniteetti ja Mg pysyy asiallisissa rajoissa? Käytätkö mineraalisuolakompensointia?


Kalsiumkloridin liuetessa veteen, se "pilkkoutuu" kalsium- ja kloridi-ioneiksi. Eliöstö käyttää kalsium-ionin, mutta kukaan ei käytä kloridi-ionia. Sama käy natriumvetykarbonaatille; eliöstö käyttää karbonaatti-ionin, muttei natrium-ionia. Tästä jää jäljelle siis liuennutta natriumkloridia, eli ruokasuolaa ja tämähän näkyy saliniteetin nousuna. Ja pelkän ruokasuolan lisäyshän taas kallistaa ionitasapainoa ja sen oikaisen lisäämällä natriumkloridivapaata merisuolaa.


Vesikemia tuolta osin oli tiedossa mutta et siis poista kierrosta vettä sitä tilavuutta, jonka dosaat NaCl-vapaata suolavettä? Toisaalta saman asian se makean veden lisäys taitaa ajaa mutta tuntuis, että silloin joutuu mittailemaan suolapitoisuutta useammin. Eipähän sekään tietty iso vaiva ole mutta kunhan jäin miettimään :)
540 l (150x60x60); käynnistetty 1.4.2013.
Samigo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 17 Marras 2011 18:17
Paikkakunta: Jyväskylä

Seuraava

Paluu Vesikemia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron