Sivu 1/2

Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 21 Marras 2012 17:58
Kirjoittaja Ramses
Elikkäs tulin tässä miettineeksi, että mikäs tuo "oikea" suositeltu ominaispaino nyt sit olis? Ei varmaan sellasta oo mutta kun on ainakin kolme eri luotettavaa lähdettä ja kaikki on aika eri arvoja:

Hydrometrin paketissa luki 1.020 - 1.023 ppt

"Majurin"-manuaalissa 1.022 - 1.024 ppt

Merivesi-foorumilla ( -Vesikemia-merivesikemian perusteet) neuvottu 1.025-1.027 ppt

Omassa akvaariossa on 1.026 paikkeilla ja mietin, että onko tuo nyt sit vähän yläkanttiin vai onko nuo muut ns. vanhaa tietua? :)

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 21 Marras 2012 19:18
Kirjoittaja Iipuli
Oman pienen ymmärrykseni mukaan kaloille riittää tuo matalampikin suolapitoisuus, mutta korallit, ravut, siilit jne vaatii korkeamman suolapitoisuuden.
Kokeneet riutta-aateliset valaiskoon asiaa lisää ja korjatkoon, jos noviisi meni metsään. :D

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 21 Marras 2012 19:34
Kirjoittaja Kalakaverit
HIeman vaikea sanoa mikä noista olisi nyt The pitoisuus. Pääasia on, että se on mahdollisimman tasainen. Riutta-altaassa pitkäaikaisesti pitäisin miniminä 1.022 ja maksimina 1.028. Tuosta on sitten vielä pari astetta varaa laskea tai nousta, kun se "Hups" tapahtuu, eikä kukaan heti kuole.

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 21 Marras 2012 22:07
Kirjoittaja Ramses
Kunhan mietiskelin ja vastaukset olivat valaisevia :D kiitoksia!

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 21 Marras 2012 23:33
Kirjoittaja Akutila
Rapeone kirjoitti:Elikkäs tulin tässä miettineeksi, että mikäs tuo "oikea" suositeltu ominaispaino nyt sit olis? Ei varmaan sellasta oo mutta kun on ainakin kolme eri luotettavaa lähdettä ja kaikki on aika eri arvoja:

Hydrometrin paketissa luki 1.020 - 1.023 ppt

"Majurin"-manuaalissa 1.022 - 1.024 ppt

Merivesi-foorumilla ( -Vesikemia-merivesikemian perusteet) neuvottu 1.025-1.027 ppt

Omassa akvaariossa on 1.026 paikkeilla ja mietin, että onko tuo nyt sit vähän yläkanttiin vai onko nuo muut ns. vanhaa tietua? :)

Nihilisti tarttuu yksiköihin: ominaispainolla ei ole yksikköä, koska se on suhteellinen tapa ilmoittaa nesteen paino sen tilavuuteen nähden. Yksikköä ppt (Part Per Thousand) käytetään puhuttaessa saliniteetistä, eli suolapitoisuudesta, jota ei saisi sotkea ominaispainoon. Yksikkö ppt tarkoittaa suolan määrää painopromilleina vesimassassa. On myös hyvä muistaa näitä yksiköitä keskenään verrattaessa, että ominaispaino on riippuvainen lämpötilasta, kun taas saliniteetti ei ole. Erilaiset muuntotaulukot mitä netistä löytyy ovat kuitenkin yleensä tarkoitettu huoneenlämpöä lähentelevissä lämpötiloissa olevien nesteiden vertaamiseen, joten ne ovat akvaariokäyttöön varsin päteviä. Tässä esimerkiksi yksi.

Meillä on pidetty saliniteetti yleensä arvossa 35 ppt (refraktometrillä mitattuna), eli ominaispainona noin 1.0259.

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 22 Marras 2012 18:00
Kirjoittaja SKMake
Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 22 Marras 2012 20:34
Kirjoittaja Akutila
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 23 Marras 2012 12:47
Kirjoittaja Samigo
Akutila kirjoitti:
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.


Mites tämä on mahdollista niin, että samalla Ca, alkaliniteetti ja Mg pysyy asiallisissa rajoissa? Käytätkö mineraalisuolakompensointia?

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 23 Marras 2012 16:59
Kirjoittaja Akutila
Samigo kirjoitti:
Akutila kirjoitti:
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.


Mites tämä on mahdollista niin, että samalla Ca, alkaliniteetti ja Mg pysyy asiallisissa rajoissa? Käytätkö mineraalisuolakompensointia?


Kalsiumkloridin liuetessa veteen, se "pilkkoutuu" kalsium- ja kloridi-ioneiksi. Eliöstö käyttää kalsium-ionin, mutta kukaan ei käytä kloridi-ionia. Sama käy natriumvetykarbonaatille; eliöstö käyttää karbonaatti-ionin, muttei natrium-ionia. Tästä jää jäljelle siis liuennutta natriumkloridia, eli ruokasuolaa ja tämähän näkyy saliniteetin nousuna. Ja pelkän ruokasuolan lisäyshän taas kallistaa ionitasapainoa ja sen oikaisen lisäämällä natriumkloridivapaata merisuolaa.

Re: Suolasuuden sekavuus

ViestiLähetetty: 23 Marras 2012 19:25
Kirjoittaja Samigo
Akutila kirjoitti:
Samigo kirjoitti:
Akutila kirjoitti:
SKMake kirjoitti:Muistat vain seurailla tätäkin arvoa, kun se tuppaa kuitenkin hiipimään hiljakseen alaspäin.

Tai ryntäilee ylöspäin jos käyttää balling-menetelmää ja litkuja menee litrakaupalla. Meillä saa tuon tuosta olla korvaamassa osaa altaan vedestä makealla vedellä.


Mites tämä on mahdollista niin, että samalla Ca, alkaliniteetti ja Mg pysyy asiallisissa rajoissa? Käytätkö mineraalisuolakompensointia?


Kalsiumkloridin liuetessa veteen, se "pilkkoutuu" kalsium- ja kloridi-ioneiksi. Eliöstö käyttää kalsium-ionin, mutta kukaan ei käytä kloridi-ionia. Sama käy natriumvetykarbonaatille; eliöstö käyttää karbonaatti-ionin, muttei natrium-ionia. Tästä jää jäljelle siis liuennutta natriumkloridia, eli ruokasuolaa ja tämähän näkyy saliniteetin nousuna. Ja pelkän ruokasuolan lisäyshän taas kallistaa ionitasapainoa ja sen oikaisen lisäämällä natriumkloridivapaata merisuolaa.


Vesikemia tuolta osin oli tiedossa mutta et siis poista kierrosta vettä sitä tilavuutta, jonka dosaat NaCl-vapaata suolavettä? Toisaalta saman asian se makean veden lisäys taitaa ajaa mutta tuntuis, että silloin joutuu mittailemaan suolapitoisuutta useammin. Eipähän sekään tietty iso vaiva ole mutta kunhan jäin miettimään :)