Mikon 58l nano

Täällä voit kertoa allasprojektisi etenemisestä.

Mikon 58l nano

ViestiKirjoittaja mik_ko » 10 Tammi 2013 14:29

Useamman vuoden ihailtuani muiden merivesialtaita päätin viimein hankkia oman. -Alix-:lta hankin ennen joulua 58-litraisen clownhotell nanoaltaan. Altaassa on sisäänrakennettu väliseinä, jonka takana on tilaa tekniikalle. Pakettiin kuuluu valmiina mm vaahdottaja ja uv-sterilisaattori, lämmitin, valaisinkansi 2x18 watin pienoisloisteputkivalaisimella ja tuulettimella.

Tarkoituksena olisi vähäisen valaistuksen vuoksi keskittyä pehmeisiin koralleihin ja vaatimattomimpiin LPS koralleihin. Nanoon ehkä juuri mahtuu pari pientä kalaa ja tietysti puhdistajajoukoiksi kotiloita, erakkorapuja ja muita sopivia selkärangattomia. Raputokko ja pistoolirapu ehkä kiinnostavat... mutta niin monet muutkin ja altaan koon rajallisuuden vuoksi valintoja joudun tekemään... niillä ei onneksi ihan kiire vielä ole :)

Käyttäjien kokemuksien mukaan paketin vaahdottaja on ilmeisesti vähän heikko, joten kokeilen alkuun pärjätä ilman vaahdottajaa. Aktiivihiili, fosfaatinpoistaja ja viikottaiset pienet vedenvahdot toivottavasti riittävät. Tarvittaessa hankin erillisen vaahdottajan.
Uv-sterilisaattoria en myöskään aio käyttää.

Vedenkiertoa hoitaa 700l/tunnissa pyörittävä kiertovesipumppu. Tarvittessa lisään kiertoa pienellä streamilla. Tekniikkaosastoon mahtuisi fosfaatinpoistajan ja aktiivihiilen lisäksi suodatusmassoja, mukana tulikin mm keraamisia putkia ja biopalloja, iso vaahtomuovi. Kannattaisiko niitä käyttää vai onko niistä merivedessä mitään iloa? Aktiivihiiltä ja fosfaatinpoistajaa en ole vielä hankkinut, onko niiden laaduissa paljonkin eroa?

Tarkoitus olisi ensiviikolla ostaa noin 4 kiloa elävää kiveä ja aloittaa altaan kypsytys. Apuna käytän Prodibio Biodigest bakteerivalmistetta.

Suolaksi hankin 5 kiloa Instant Ocean sea saltia, ei ilmeisesti kaikkein parasta, mutta asun siis Turussa opiskelujen vuoksi ja en ihan kaikkea jaksaisi junassa kantaa pääkaupunkiseudulta asti.

Vesitestejä löytyy ainakin kalsium, magnesium, KH, fosfaatti, pH, nitriitti ja nitraatti. Tarvitsenko heti alkuun joitain muitakin?

Biologian alan opinnoista huolimatta vesikemia on vähän hankalan kuuloista... ehkä se on sitten käytännössä helpompaa :D Suolan lisäksi tarvitsenko heti aluksi jotain muuta kemikaalia vesiarvojen muuttamiseen? Ihan vain hanavettä olisi tarkoitus käyttää ainakin aluksi. Vedenpinnantasaajan hankin sitten myöhemmin, kun kyllästyn korvausveden kaatamiseen, viimeistään pidempien lomien aikaan.

Kuinkaan todennäköistä on että pitoisuudet pysyvät riittävinä pelkällä suolalla ja noin 10 litran vedenvaihdoilla viikottain? Korallien kasvaessa varmaan joitakin aineita joutunen myöhemmin lisäämään.

Kuvia laitan ensiviikolla, kunhan saan kivet hankittua ja laitan altaan kypsymään.

Kuinka kauan suolavettä pidätte sangoissa ennen altaaseen lisäämistä? Ei huvittaisi montaa sankoa hankkia vain altaan täyttämisen vuoksi, kun jatkossa vedenvaihdoissa tarvitsen vain yhden tai kaksi. Löytämäni tiedot olivat vähän ristiriitaisia...

Kysymyksiä tulee varmasti myöhemmin vielä paljon lisää, mutta tuossa nyt alkuun joitakin. Aiheesta olen kyllä lukenut melkoisesti, mutta ihan vain mielenrauhan vuoksi taitaa olla paras varmistaa edes jotakin täälläkin :)
mik_ko
 
Viestit: 1
Liittynyt: 09 Tammi 2013 19:23

Re: Mikon 58l nano

ViestiKirjoittaja Samigo » 10 Tammi 2013 16:20

mik_ko kirjoitti:Tekniikkaosastoon mahtuisi fosfaatinpoistajan ja aktiivihiilen lisäksi suodatusmassoja, mukana tulikin mm keraamisia putkia ja biopalloja, iso vaahtomuovi. Kannattaisiko niitä käyttää vai onko niistä merivedessä mitään iloa? Aktiivihiiltä ja fosfaatinpoistajaa en ole vielä hankkinut, onko niiden laaduissa paljonkin eroa?

Suolaksi hankin 5 kiloa Instant Ocean sea saltia, ei ilmeisesti kaikkein parasta, mutta asun siis Turussa opiskelujen vuoksi ja en ihan kaikkea jaksaisi junassa kantaa pääkaupunkiseudulta asti.

Vesitestejä löytyy ainakin kalsium, magnesium, KH, fosfaatti, pH, nitriitti ja nitraatti. Tarvitsenko heti alkuun joitain muitakin?

Suolan lisäksi tarvitsenko heti aluksi jotain muuta kemikaalia vesiarvojen muuttamiseen?

Kuinkaan todennäköistä on että pitoisuudet pysyvät riittävinä pelkällä suolalla ja noin 10 litran vedenvaihdoilla viikottain? Korallien kasvaessa varmaan joitakin aineita joutunen myöhemmin lisäämään.

Kuinka kauan suolavettä pidätte sangoissa ennen altaaseen lisäämistä?


Biopalloja voi hyödyntää esimerkiksi valutussuodattimen tyyliin. Eli siis niin, etteivät ne ole vedessä upoksissa vaan vesi valuu niiden päälle ja pitää kauttaaltaan kosteana kaiken sen suuren pinta-alan, joka palloista muodostuu. Pinnoilla alkaa kasvaa bakteereja, jotka hoitavat osan typpiyhdisteiden hajottamisesta.

Suolaa voit tilata maltillisilla postikuluilla mm. akvaarioon.fi -nettikaupasta. Siellä on ainakin Aqua Lightin ja Tropic Marinin suoloja. Jälkimmäinen toimi mulla ihan ok. Ensin mainitusta ei kokemusta.

Ammoniakkitestillä tuota voisi vielä täydentää. Sen avulla voit seurata nitrifikaation edistymistä. Käytännössä siitä on iloa sitä kautta, että tiedät milloin voit harkita elävien hommaamista. Jos systeemi kokee ammoniakkipiikin (mikä on normaalia), niin sen aikana ei kannata kipata lisää elävää kippoon.

Ihan alkuviikkoina sinne tuskin tarvitsee lisätä mitään lillinkejä. Sitten kun kalkkilevää alkaa muodostua ja varsinkin kun alat lisäämään kivikoralleja, niin kalsium ja alkaliniteetti alkavat hupenemaan ja täten kalsiumia sekä karbonaattia voi alkaa lisäämään.

Lisää vesi ja suola suoraan altaaseen ja laita kierto päälle. Se on paras sekoitusastia altaan starttaamisessa. Päivän tai pari kun se siellä muhii niin sit hiekat ja kivet perään.

Tervetuloa läträämään!
540 l (150x60x60); käynnistetty 1.4.2013.
Samigo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 17 Marras 2011 18:17
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Mikon 58l nano

ViestiKirjoittaja Aqualung » 10 Tammi 2013 18:28

Hyvältä kuulostaa ja jos tuntuu olo orvolta niin kutsu itsesi jonkun paikallisen harrastajan luo piipahtamaan.

Mutta kuten Samigo tuossa jo sanoihin niin tee se ensimmäinen sekoitus siellä akvaariossa ihan suoraan vaan. Jätä sen verran varaa kuitenkin kuin mitä arvioisit hiekan ja kivien syrjäyttävän, ettei yli tule.
Käytännön vinkkinä sen verran että hommaa joku kiertovesipumppu ja pieni extra lämppäri sitä vedenvaihtoveden ämpärissä sekoitusta varten niin se suola sekoittuu todella nopeasti. Ainakin TM suola liukenee alta 30min kun sen 50l kerralla sekoitan. Astiassa lämppäri ja streami valmiiksi päällä ja suolat kippaan kovimpaan virtaukseen ja keitän kaffet, ja sitten vedenvaihtoon.

Noista suodatinmatskuista sen verran että makaroneja voi kyllä käyttää siellä, mutta pitäisin ne jossain harvassa suodatinpussukassa jotta ne saa helposti nostettua ja vaikka huljutettua vanhassa vaihtovedessä silloin tällöin. Mikäli haluat jotain mekaanista suodatusta kuten vaahtomuovia tai vanua käyttää niin sijoita se siten että sen putsaaminen/vaihtaminen on TODELLA helppoa ja ota tavaksi hoitaa ko. osuus pari kertaa viikossa. Näin saat poistettua sitä mujua ennen kuin se muuttuu nitraatiksi sinne akvaarioon.
140x70x55 (+ muutama elintoimintojen ylläpitoon kytketty allas) ja 125x40x45
Aqualung
 
Viestit: 579
Liittynyt: 01 Syys 2011 15:11
Paikkakunta: Lieto

Re: Mikon 58l nano

ViestiKirjoittaja -Alix- » 11 Tammi 2013 10:34

Kiva kun löysit tänne ja perustit oman ketjun! Nuo makaronit ja biopallot tosiaan ovat sellaisessa verkkopussissa. Tuo on minusta näpsäkkä allas kaikin puolin, se valon määrä on ainut syy, miksi tuosta ylipäänsä luovuin. Maailmalla ovat modanneet kanteen ledejä, mutta minä en ole ihan niin osaava nikkari ;) Taustalokeroihin saa vaihdeltua mitä haluaa käyttää (itse en ylläripylläri käyttänyt vaahdottajaa lainkaan, vaan aktiivihiiltä ja fosfaatinpoistajaa yhdistettyinä vedenvaihtoihin). Vedenvaihdoissa kannattaa katsoa vähän fikkarilla sinne lokeroiden pohjalle ja imaista pois, jos jää detritusta, sinne ei nimittäin kauhean usein tule muuten katsottua ja sinne voi kertyä aika lailla sheisseä. Itsekin käytän suolan sekoituksessa pientä pumppua ja lattialämmitystä, mutta annan useimmiten veden seistä yön yli, että kylmän RO-veden lämpö tasaantuu (kun en energiapihinä käytä lämmitintä vaan luotan jo olemassaolevaan lattialämmitykseen).
-Alix-
 
Viestit: 53
Liittynyt: 05 Syys 2011 22:00


Paluu Allasprojektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 5 vierailijaa

cron