Painless Reef m3

Täällä voit kertoa allasprojektisi etenemisestä.

Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Ploman » 11 Tammi 2013 10:41

Vietettyäni jo yli 40 vuotta akvaarioharrastuksen parissa uskoin kokeneeni jo melkein kaiken, mutta taas tämä rakas harrastus on onnistunut yllättämään minut :)

Jaan nyt nämä uusimmat kokemukseni muidenkin kanssa siinä toivossa, että se teillekin saa hetkeksi hymyn huulillenne, innostaa uusiin seikkailuihin ja ehkä myös aktivoi teitä auttamaan minua viemään tämän projektin onnistuneesti päätökseen. Mukavia lukuhetkiä!

Uusin seikkailuni on siis projekti, jossa 13 vuotta vanhan riutta-altaani tilalle nousee uusi kuution kokoinen allas Helsingin Jollakseen.

Kaikki alkoi kolme vuotta sitten, kun totesin Vainion Timon 90-luvulla tekemän kokolasiakvaarion silikonisaumojen olevan aika huonossa hapessa. Myös lasit olivat vuosien mittaan keränneet häiritsevän paljon naarmuja puhdistusoperaatioiden yhteydessä. Silloin se iske. Kuume uudesta altaasta nousi ja tietysti hieman suuremmasta. Soittelin mm. Siniriuttaan Kimille ja kerroin, että olin uusimassa allasta.

No ruokahaluhan kasvaa syödessä ja olin jo tottunut ahmimaan kunnon suupaloja. Sakari Akvaaripalvelusta oli onnistunut jo 90-luvulla myymään altaaseeni AquaMedicin Reef 1000 suodatusjärjestelmaän ja altaan päälle tietokoneohjatun Aqaua Sun Futura valaisimen ohjelmoitavine kuunkiertoineen. Nyt siis etsittiin laadukasta allasta uusimmalla tekniikalla. Ei aikaakaan, kun Kimi sai minut innostumaan Deltecin altaista.

Kun köyhtyminen oli enää puhelinsoiton päässä, puuttui "onnetar" ensimmäisen kerran peliin. Uudet haasteet työelämässä aiheuttivat ennennäkemättömän kiireen ja projekti oli pakko siirtää tuonnemmaksi. Niinpä altaan uusiminen painui Ruususen uneen reiluksi vuodeksi.

2010 joulun pyhät lepäilin sohvalla ja katselin vanhaa allasta. Olin siis kuin odottava uhri vaaralliselle virukselle ja niinhän siinä taas kävi. Kuume nousi uudelleen ja ensi oireena koin sen tutun täpinän, joka vie harrastukseen liittyville verkkosivuille. Viikon hourimisen jälkeen soittelin jo taas kauppiaille ja kerroin vakaalla rintaäänellä, että nyt se allas menee vaihtoon. Siinä sitten otettiin tarjouksia oltiin jälleen ns. lähtökuopissa, mutta eihän siitä mitään taaskaan tullut. "Onnetar" heitti ikävää kylmää vettä niskaani - isäni sai aivohalvauksen ja hieman tärkeämmät asiat nousivat ajankohtaiseksi. Allasprojekti siirtyi taas tulevaisuuteen.

Tässä harrastuksessahan pitää meistä jokaisesta löytyä pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä. Sitä siis kysyttiin nyt myös minulta. Vähitellen isäni kunto hieman kohentui ja sain vanhempieni asiat järjestykseen. 2011 marraskuussa pääsin palaamaan tämän projektin pariin.

Tässä vaiheessa täpinä uudesta altaasta oli sen verran rauhoittunut, että päätin nyt panostaa altaan tarkkaan suunnitteluun ja ehkäistä ne aina aiemmin tulleen erehdykset jo suunnitteluvaiheessa. Eihän tässä nyt enää kiire ollut mihinkään!

Latasin Googlen ilmaisen SketchUp -ohjelman ja aloin suunnitella uutta allastani. Koska allas sijaitsee olohuoneessani tietyssä paikassa, niin altaan maksimi mitaksi tulee 1800mm. Vanha altaani oli ollut 60 cm leveä ja nyt päätin venyttää leveyden 800mm. Korkeutta altaalle tulisi 700mm ja halusin toteuttaa altaan matalan rautapitoisuuden OptiWhite -lasista. Optisesti hyvän lasin valinta oli tärkeä, koska kuvaaminen on myös osa työtäni. Altaan suunnitteluun suttaantuikin sitten melkein kolme kuukautta.

Kuva

Allas tulee seisomaan ruostumattomasta teräksestä valmistetun profiilikehikon päällä, joka on pulverimaalattu. Kehikon ulkopuolelle tulee koivuvanerista pinnat. Kaapiston etuseinään asennetaan kaksi liukuovea ja keskelle irrotettava "ovi".

Kuva

Altaan oikeasta päädystä voidaan koko sumppu vetää ulos huoltotöitä varten.

Kuva

Altaan tilaamista varten toteuttn 11-osaiset työpiirustukset, jossa kaikki eri osat, ratkaisut ja mitat oli tarkasti dokumentoitu.

Kuva

Näillä suunnitelmilla lähdettiin sitten pyytämään tarjouksia keväällä 2012. Yllättäväksi haasteeksi osoittautui OptiWhite -lasi. 15mm vahvuisena sitä ei tuntunut saavan mistään. Toimittaja toisensa jälkeen nosti kädet pystyyn joko saatavuuden tai hinnan vuoksi. Parin kuukauden jälkeen oli pakko luopua ajatuksesta ostaa kotimaassa tehty allas. Päätin silloin ottaa tarjouksia myös Euroopasta.

Toukokuun lopulla sain kaksi yllättävää tarjousta kotimaisilta kauppiailta. Molemmissa tarjouksissa taustalla oli sama maahantuoja (Amazon Oy) ja valmistajanaSaksalainen MP eli "Eheim". Parasta näissä tarjouksissa oli kilpailukykyinen hinta, kohtuullinen toimitusaika ja luotettava toimittaja - ainakin näin uskoin! Altaan tilattiin kesäkuun alussa Kimiltä ja projektissani alkoi näkyä vihdoinkin valoa 8-)

Heinäkuun lopulla sain ilmoituksen, että allas oli saapunut maahan ja sovimme, että se toimitetaan meille kotiin heti elokuun ensimmäisellä viikolla. Kimi ehdotti, että otetaan pianon kantajat siirtämään allas sisään, niin sujuu mutkitta ja se olikin aivan loistava ratkaisu (Suosittelen kaikille).

Olin siis hyvin onnellinen mies viime elokuussa kun ihailin allasta uudella pöydällä ja joimme kahvit onnistuneen siirron jälkeen yhdessä Kimin ja pianon kantajien kanssa. MUTTA, "onnetar" ei jättänyt minua rauhaan :( Altaan pohjalle, ylivuotokuiluun, oli porattu noin viisi kappaletta noin 15 mm liian pieniä reikiä! En voinut ymmärtää kuinka se oli mahdollista. Kaikki oli tarkoin merkitty työsuunnitelmaan ja piirustuksiin, joka oli toimitettu MP:n tehtaalle.

Siinä sitä puisteltiin Kimin kanssa päätä ja mietittiin mitä voidaan tehdä. Pystytäänkö reikiä suurentamaan, vai täytyykö tehdä uusi allas. Kimi lupasi selvittää asian.

Harvoin on tuntunut tässä harrastuksessa yhtä synkälle. Olin juuri tyhjännyt vanhan altaani ja sijoittanut kaikki korallit ja eläimet väliaikaiseen altaaseen ja nyt homma kusee urakalla. Hunot uutiset lisääntyivät, kun Kimi ilmoitti, että pohjalasin reikiä ei pysty suurentamaan. Paikka ylivuotokuilun pohjalla on niin vaikea ja reikien välit liian pieniä. Voi kele ja tana! Muutaman viikon odottelun jälkeen saimme Amazonilta ja MP:ltä kuulla, että allas vaihdetaan. UUsi tehdään Saksassa ja kestänee taas ainakin kuusi viikkoa!
Kimi pahoitteli asiaa, mutta Amazonilta ei kuulunut mitään. Eihän tämä tietenkään ole kuin sen MP:n tehtaan moka, mutta saapas nähdä kuka tässä kantaa vastuuta?

Ylensä, jos virheitä syntyy, niin toimittajat pyrkivät ne korjaamaan mahdollisimman pikaisesti. Kimi tuntui olevan puun ja kuoren välissä ja Amazon Oy:lle tämä näytti olevan turhan vähäpätöinen asia nopeasti hoidettavaksi.

JATKUU....
Ploman
 
Viestit: 33
Liittynyt: 11 Joulu 2012 07:55

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja KalaKissa » 11 Tammi 2013 10:45

Nyt on pakko kysyy että millä ohjelmalla te teette noita allas piirroksia ?
Oho joo tais jäädä yks kohta lukematta :oops: Eipä enään mitään :D
Kyllä se vielä tästä valmistuu :)
KalaKissa
 
Viestit: 150
Liittynyt: 18 Kesä 2012 23:19
Paikkakunta: Tampere

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Ploman » 11 Tammi 2013 20:09

MASENTAVAA ODOTUSTA

Eli paska oli nyt omassa sombrerosssa! Liian pienien reikien kautta ei ylivuodosta valu riittävää määrää vettä sumppuun ja liian ahtaat reiät paluuputkille taas supistavat nostopumpun tehon olemattomiin. Olen työelämässäni tottunut, että jos sattuu mokia, niin ne ainakin korjataan asap. Jostain syystä vastatusta ei vaan heti kuulunut. Elo-syyskuun vaihteessa sain Kimin kautta kuulla, että MP ja Amazon toimittavat uuden altaan, mutta kestää ainakin 5-6 viikkoa! Aloin silloin epäillä kuinka korallini ja elävät tulisivat kestämään tilapäisessä altaassa.

11 viikon kuluttua, marraskuun puolivälin jälkeen sain vihdoinkin viestin Kimiltä. Allas oli nyt työn alla ja toimitus tapahtuu joulukuussa. Tässä vaiheessa viivästyksestä syntyneet vahingot alkoivat jo olla melkoiset. Olin menettänyt useita kivikoralleja, muutaman upean ravun ja suuren 8 vuotta vanhan sinisen simpukan (Tridacna Clam). LÄhetinkin Kimin kautta kyselyn, kuinka tämä altaan viivästyminen ja siitä syntyneet haitat korvataan minulle. Vastausta vaan ei tullut!

Lopulta 22.12. sain kuulla että allas oli saapunut maahan. Sovimme, että se toimitetaan heti uuden vuoden jälkeen. 16 ylimääräisen viikon jälkeen ei enää viikko lisää tuntunut miltään. Eikä vanhoista elävistäkään ollut enää juuri mitään jäljellä. Nyyh!

JATKUU...
Ploman
 
Viestit: 33
Liittynyt: 11 Joulu 2012 07:55

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Rapide » 11 Tammi 2013 20:20

Ja tälläkö pitäisi saada hymy huulille vai??
Muistan, kun silloin keväällä tilailtiin samaan aikaan altaita. Meillä on ollut nyt reilun 7kk tuo purkki pystyssä...

Toivottavasti tässä pätee nyt vanha sanonta taas: If it's bitter at the start, then it's sweeter in the end.
Ikävä homma, että MP meni pilaamaan maineesta tuolla tavalla, ja ikävää että koko farssi edes tapahtui...
Rapide
 

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Frye » 11 Tammi 2013 21:28

Oikeasti, miten voi sössiä tollasilla piirustuksilla? Todella hienoa jälkeä olet piirtänyt!
Samuli Järvinen
Frye
 
Viestit: 262
Liittynyt: 11 Elo 2011 14:13
Paikkakunta: Tikkakoski

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Ploman » 11 Tammi 2013 21:44

Kiitos!

Uskokaa tai älkää, mutta ihan oikeasti tämä kyllä pääasiassa nyt jo naurattaa. Meni nimittäin sen verran överiksi ;)

Uusi allas kannettiin sisään 3.1. JIIHAA! Ja vielä oikeilla mitoilla ja rei'illä!

Sinänsä hävyttömyyden huippu ja kuvastaa toimittajan asennetta oli se, että Amazonista (MP:n maahantuoja) lähettivät pussin kalanruokaa karpeilleni ja maistiaisia merivesikaloille hyvittämään tapahtunutta! Pelkästään vanhojen korallien ja elävien menetys kun oli jo lähes altaan hinnan verran. Henkilökohtaisesti tulen kyllä muistamaan tämän omissa hankinnoissani jatkossa, enkä sormenpäällänikään enää koske Amazonin ja MP:n tuotteisiin. Samaa suosittelen myös teille.

Nyt haluaisin kuitenkin nostaa hattua Kimille. Tiukassa raossa oleva akvaariokauppias, jonka katteet on jo muutenkin kustu eurooppalaisten verkkokauppojen vyöryessä kotimaisille markkinoille, kantoi oman vastuunsa loppuun asti. Sain mielestäni kohtuullisen hyvityksen Kimiltä, joka ei kuitenkaan ollut virheeseen edes syyllinen. Siinä pieni Akvaariokauppias teki sen, minkä maahantuojan tai valmistajan olisi pitänyt tehdä! No eiköhän pitkässä juoksussa taas pienet rahani kulkeudu Kimin uuteen kauppaan ja tilit tasaannu :)

Joten arvon kanssaharrastajat, Siniriutta on edelleen se taho jonka kanssa kannattaa aina asioida.

Seuraavaksi en siis enää väännä puukkoa omassa vatsassani, vaan pääsette mukaan pystyttämään allastani hartaan odotuksen jälkeen.
Ploman
 
Viestit: 33
Liittynyt: 11 Joulu 2012 07:55

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Rapide » 11 Tammi 2013 22:08

Ploman kirjoitti:Joten arvon kanssaharrastajat, Siniriutta on edelleen se taho jonka kanssa kannattaa aina asioida.


Ei kai se nyt kenellekkään järkevälle harrastajalle ollutkaan epäselvää, eihän? 8-)
Rapide
 

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja EmHoo » 11 Tammi 2013 22:49

Olipa mielenkiintoinen postaus. Nousuineen, laskuineen, kaikkineen. Ja hienoa, että nyt asiat kunnossa. Ja muistutus kotimaisten, lähellä olevien yrittäjien palveluista on aina paikallan.

Parempaa onnea jatkoon toivon ma,

M.
140 x 70 x 55 = 540. Jo vuodesta 2012.
http://riuttaolohuoneessa.blogspot.com
EmHoo
 
Viestit: 242
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:05
Paikkakunta: Turku

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja Ploman » 12 Tammi 2013 16:46

Ja vihdoinkin asiaan!!

Täsätä tämä lähtee. The Aegle has landed ;)

http://youtu.be/OcfGk-B-0VE
Ploman
 
Viestit: 33
Liittynyt: 11 Joulu 2012 07:55

Re: Painless Reef m3

ViestiKirjoittaja McW_ » 12 Tammi 2013 18:06


"Tämä on yksityinen video. Pahoittelumme."
McW_
 
Viestit: 123
Liittynyt: 15 Elo 2011 12:56
Paikkakunta: Jyväskylä

Seuraava

Paluu Allasprojektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron