Alkuliemi

Täällä voit kertoa allasprojektisi etenemisestä.

Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Tammi 2013 20:49

Nyt kun elämäni ensimmäinen akvaario on ollut porisemassa parisen kuukautta ja koska siellä on edelleen elämää havaittavissa, niin tässä vaiheessa voinee tänne siitä jo projektinkin perustaa.

Aikaisempaa taustaa akvaarioharrastuksesta ei ole makeanveden puolelta saatika muidenlaisten lemmikkieläinten pidostoa. Kuitenkaan tämä projekti ei ole ihan täysin hetken mielijohteen tulosta. Ensimmäisen kerran ajatus omasta riutta-akvaaiosta syntyi jo kolmisen vuotta sitten kun palasin Thaimaasta, jossa kävin suorittamassa sukelluskortin ja kyseisen harrastuksen myötä syntyi kiinnostus oppia trooppisten vesien elämästä tarkemminkin, jotta hieman tietäisi mitä siellä veden alla lilluessa vastaan tulee. Kotona matkan jälkeisen masennuksen kourissa kärvistellessä heräsi ajatus omasta kotiriutasta. Silloin asiaa selvittelin jonkin aikaa, mutta silloin totesin, että kyseessä on melko vaativa harrastus, eikä aika vielä ollut kypsä harrastuksen aloittamiselle. Sen jälkeen asia on muutamia kertoja noussut mieleen, viimeisen kerran viime syksynä, jolloin päätin ryhtyä ajatuksista tekoihin.

Aloin lukemaan opuksia aiheesta tarkemmin ja erityisesti naapurifoorumilta löytyneestä perustamisoppaasta oli valtava hyöty. Sen lukemisen jälkeen alkoi sitten altaan metsästys ja totesin, että jättiakvaarion perustaminen ensimmäisenä projektina ei ole varteenotettava ratkaisu, joten päädyin hankkimaan käytettynä Juwel Rio 180L:n tankin, joka mittojensa puolesta oli täydellisen kokoinen altaan suunniteltua sijoituspaikkaa ajatellen. Jälkikäteen ajateltuna tekniikkansa osalta ei varmastikaan ollut paras mahdollinen ratkaisu (2*30W t8 loisteputket, nyt jo poistunut), mutta jostakin homma on aloitettava ja toivotaan, että altaan evoluutio johtaa alkuliemestä isompiin ja hienompiin laitteisiin :) Muutoinkaan tekniikka on melkoisen vaatimatonta tämän palstan state-of-the-art ratkaisuihin nähden...

Altaan hankkimisen jälkeen alkoi perustarvikkeiden haaliminen, joista suurin osa on tullut hankittua Akvaariolinnasta, joka on sijaintinsa puolesta ollut paras vaihtoehto. Muista merivesiliikkeistä ei vielä ole kokemusta, mutta toisaalta ei ole tuntunut olevan suurta tarvettakaan, koska sieltä on saanut hienoa palvelua aloittelijan kysymyksiin. Toisaalta myös täältä Merivesi -forumilta on saanut myös hyviä neuvoja ja ideoita sekä myös tekniikkaa ja elävää, joten taustatukea aloittelijalle on saatavissa reippaasti.

Kun tarvittava sälä oli kasassa, oli aika ryhtyä toimeen. 15.11. laitoin ensimmäiset vedet altaaseen ja 16.11. kävin hakemassa 18kg satsin elävää kiveä akvaariolinnasta ja sen jälkeen alkoikin sitten kärsimätön odottelu purkin kypsymiseksi. Kypsymistä odotellessa ja tilannetta seuratessa tuli altaan pitoa opeteltua vesitestien tekemisen muodossa ja kivien mukana tulleen elämän seuraamisessa. Kuukauden kärvistelun jälkeen ja testitulosten näyttäessä vihreää valoa oli aika hankkia ensimmäiset isommat elolliset altaaseen. Ensimmäisiksi asukeiksi valikoitui Salarias fasciatus, Lysmata amboinensis ja Sinularia Flexibilis, joista viherluikero voi hyvinkin paksusti vähintäänkin riittävän levätarjonnan ansiosta. Muutkin ensimmäisen saapumiserän joukoista ovat edelleen hyvässä kunnossa, toisin kuin toisessa erässä saapunut Sinularia polydactyla, jonka elo altaassa päättyi mystisesti jo viikon riutumisen jälkeen. Postasinkin tälle palstalle kyseisen korallin tilanteesta kyselyitä, mutta rohkaisevista kommenteista huolimatta koralli meni niin huonoon kuntoon, että se oli pakko evakuoida altaasta. Tämä oli ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen takaisku tässä allasprojektissa. Tosin täältä muita projekteja lukiessa on kyllä tullut huomatuksi, että kaikkea mahdollista ja mahdotonta voi tässä harrastuksessa sattua, joten toiveista huolimatta tuo tuskin jää viimeiseksi.

Vuodenvaihteessa löysin täältä vicin myynti-ilmoituksen parista pehmytkorallista, jotka kävin noutamassa ja samalla mukaan tarttui pari pienempää fragia, joten pikkkuhiljaa alkaa elävien määrä altaassa kasvamaan. Tämän lisäksi myös Akvaariolinnassa on tullut vierailtua kohtuullisen ahkerasti, mutta vaikka nälkä kasvaa syödessä, niin on pakko laittaa hieman vastahakoisesti jarruja päälle jo altaan kapasiteetinkin takia. Tämän takia on jo ensimmäiset ajatukset isommasta altaasta hiipineet mieleen, mutta niistä ajatuksista täytyy vielä tässä vaiheessa pyristellä eroon. (Mutta salaisissa haaveissa olisi asunnon uudelleenjärjestelyn jälkeen olohuoneeseen sopiva 2,5m allas :))

Pieniä parannuksia alkuvaiheen laitteisiin on matkan varrella tehty. Alussa altaassa oli vain altaan alkuperäinen suodatin sekä yksi Aqua Medicin NanoProp 5000 streami. Sen jälkeen altaaseen on tullut miniflotor vaahdotin, joka taitaa olla nipinnapin riittävä tuolle altaalle sekä viciltä ostettu Aqualight Quad 4x39W valaisin, jonka avulla saadaan lisää valoa kansalle sekä myös yksi pienempitehoinen streami.

Tekniikka:
Juwel Rio 180L
AM miniflotor
AM Nanoprop 5000 + pikkustreami
Aqualight Quad 4x39W valaisin

Kalat:
Salarias fasciatus
Stonogobiops nematodes
Amphiprion ocellaris*2
Acreichthys tomentosus
Pterapogon kauderni

Selkärangattomat:
Lysmata amboinensis * 2
Alpheus sp.
Archaster typicus

Korallit:
Sinularia flexibilis
Sinularia polydactyla (R.I.P.)
Cladiella sp.
Rhodactis sp.
Montipora capricornis
Pocillopora sp.
Briareum sp.
Xenia elongata

+ normaali valikoima elävän kiven mukana tullutta eliöstöä
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Tammi 2013 20:59

Ensimmäinen kuva altaasta.

Voisiko joku opastaa miten tähän saa kytkettyä useampia kuvia kerralla :) Liitetiedostojen lisäämiskohdassa mainitaan, että voit lisätä yhden tai useamman tiedoston, mutta en saa sitä toimimaan... Selaamalla saa valittua vain yhden tiedoston kerrallaan ja ensimmäisen liitteen lisäämisen jälkeen ei enää uusia lisäile listalle...
Liitteet
5091.jpg
5091.jpg (204.03 KiB) Katsottu 2094 kertaa
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Aqualung » 27 Tammi 2013 21:07

Hyvältä näyttää. Lisää kuvia saat klikkaamalla sen liitetiedostopalkin uusiksi auki niin monta kertaa kuin haluat ladata uusia kuvia.
140x70x55 (+ muutama elintoimintojen ylläpitoon kytketty allas) ja 125x40x45
Aqualung
 
Viestit: 579
Liittynyt: 01 Syys 2011 15:11
Paikkakunta: Lieto

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Tammi 2013 21:09

Aqualung kirjoitti:Hyvältä näyttää. Lisää kuvia saat klikkaamalla sen liitetiedostopalkin uusiksi auki niin monta kertaa kuin haluat ladata uusia kuvia.


Ei toimi... Näin sen arvelinkin toimivan, mutta nyt en pysty edes uuteen viestiin laittamaan liitettä... Täytyne kokeilla muulla kuin firefoxilla, josko johtuisi selaimesta.
Ei toimi Chromellakaan... Ei suostu lisäämään tiedostoja nyt laisinkaan...

Pitää ottaa silmä käteen ja katsoa... Sivun ylälaidassa oli teksti, että liian iso tiedosto, max 256kb :)
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Kalakaverit » 27 Tammi 2013 21:23

Kuvan maksimikoko taisi olla säädetty 800 x 800 pix kokoon, ja kuvia saa liitettyä 20 kpl samaan viestiin.

Toinen streami altaassa olisi hyvä olla jotta tulisi vähän ristikkäistä virtausta, sekä jos sattuu että se ainoa streami hajoaa niin ei virtaus lopu siihen.
Mitkäs valot tuossa kuvassa nyt on?
Kalakaverit
 
Viestit: 1113
Liittynyt: 14 Elo 2011 11:54
Paikkakunta: Espoo

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Tammi 2013 21:38

Kalakaverit kirjoitti:Kuvan maksimikoko taisi olla säädetty 800 x 800 pix kokoon, ja kuvia saa liitettyä 20 kpl samaan viestiin.

Toinen streami altaassa olisi hyvä olla jotta tulisi vähän ristikkäistä virtausta, sekä jos sattuu että se ainoa streami hajoaa niin ei virtaus lopu siihen.
Mitkäs valot tuossa kuvassa nyt on?


Kuvien koon säädin max 800 kokoon, mutta en huomannut tiedostokoon rajoitusta joka on 256kb. Joten linkittelen kuvat ImageShackin kautta, jonne voin laittaa kuvat isompina.

Streameja on nykyään 2kpl, alkuvaiheessa streameja oli tosiaan yksi, mutta sen jälkeen ontullut toinen pienempi avuksi.
Tässä kuvassa on vielä altaan alkuperäinen valaisin eli 2*30W T8. Tänään sain viciltä uudet valaisimen jossa on 4*39W t5 putkia.
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Jouko » 27 Tammi 2013 21:40

Tuollainen kokoonpano pyöri minulla vuodesta 2009 (2008?) viime viikkoon asti. Ei mitään ongelmia nytkään mutta rouva halusi tuon Rion itselleen ja minulle sopi systeemin siirto työhuoneeseen, vapaana olleeseen Lidoon.

Itsellä oli myös Juwelin omat valot alkuun (ja nyt ei mitään muistikuvaa missä ne+kansilevyt ovat kun rouva tarvitsisi niitä), sitten Hailean 4x39W ja viimeiksi ledivalot. Tunzen nanopalloja 2 kappaletta, ja aina joskus Tunzen pieni sisävaahdotin. Siinäpä se tekniikka sitten olikin.

Korallit kasvoivat aivan OK, nyt tuli karsittua liikoja roskikseen ja kalatkin pysyivät elossa. Vuokkokalapariskuntakin on vuodelta 2004. Ainoa menetys tuli kun Bicolor Blenny päätti tutustua altaan ulkopuoliseen elämään.
Jouko Pajunen
Jouko
 
Viestit: 12
Liittynyt: 01 Syys 2011 17:26
Paikkakunta: Imatra

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Tammi 2013 21:49

Jouko kirjoitti:Tuollainen kokoonpano pyöri minulla vuodesta 2009 (2008?) viime viikkoon asti. Ei mitään ongelmia nytkään mutta rouva halusi tuon Rion itselleen ja minulle sopi systeemin siirto työhuoneeseen, vapaana olleeseen Lidoon.

Itsellä oli myös Juwelin omat valot alkuun (ja nyt ei mitään muistikuvaa missä ne+kansilevyt ovat kun rouva tarvitsisi niitä), sitten Hailean 4x39W ja viimeiksi ledivalot. Tunzen nanopalloja 2 kappaletta, ja aina joskus Tunzen pieni sisävaahdotin. Siinäpä se tekniikka sitten olikin.

Korallit kasvoivat aivan OK, nyt tuli karsittua liikoja roskikseen ja kalatkin pysyivät elossa. Vuokkokalapariskuntakin on vuodelta 2004. Ainoa menetys tuli kun Bicolor Blenny päätti tutustua altaan ulkopuoliseen elämään.


Kuinka paljon sulla oli siellä koralleja ja kaloja? Sinne tekisi mieli hankkia vaikka mitä, mutta tosiaan täytyy jonkinlainen järki pitää hommassa, että ei mene elo siellä liian ahtaaksi...
Oma suodatinlaitteisto tuntuu hieman "kyhätyltä", siellä on tällä hetkellä pussi fosfaatinpoistajaa ja pussi aktiivihiiltä sekä altaan oma pumppu, joten kovin kaunis se ei kyllä ole, mutta tuntuu ainakin tällä hetkellä toimivan riittävän hyvin.
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Jouko » 27 Tammi 2013 22:03

Tuossa on kuva n. kolmen vuoden takaa.

Muoks: Nuo korallit (mitä ne nyt sitten olikaan :roll: ) tuossa leväpehkon keskellä, oikeassa reunassa, kasvoivat suuremmaksi kuin aikuisen ihmisen pää kolmessa vuodessa. Kait ne sitten viihtyivät.
Jouko Pajunen
Jouko
 
Viestit: 12
Liittynyt: 01 Syys 2011 17:26
Paikkakunta: Imatra

Re: Alkuliemi

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Tammi 2013 22:50

Jouko kirjoitti:Tuossa on kuva n. kolmen vuoden takaa.

Muoks: Nuo korallit (mitä ne nyt sitten olikaan :roll: ) tuossa leväpehkon keskellä, oikeassa reunassa, kasvoivat suuremmaksi kuin aikuisen ihmisen pää kolmessa vuodessa. Kait ne sitten viihtyivät.


Samoja kaloja ja koralleja siellä näyttää olevan kuin omassakin altaassa :)
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Seuraava

Paluu Allasprojektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron