Ospreyn sola

Täällä voit kertoa allasprojektisi etenemisestä.

Ospreyn sola

ViestiKirjoittaja Osprey » 04 Elo 2013 18:07

Ostimme noin vuosi sitten eräältä harrastajalta altaan, jalustan ja tekniikan vakaana aikomuksena pistää se pyörimään heti. Sitten tuli eteen erinäisiä asuntoon ja sen vaihtoon liittyviä asioita ja projekti viivästyi. Mielestämme riuttaa ei ollut mielekästä pystyttää ennen kuin oli varmaa että se saa pyöriä paikallaan mahdollisimman pitkälle nähtävillä olevaan tulevaisuuteen. Tätä hetkeä on siis sormet syyhyten odoteltu jo aika kauan. Viikko sitten altaassa alkoi kiertää vesi ja toissapäivänä sinne saatiin elävät kivet!

Tekniikkana lyhyesti vaahdotin, nostopumppu, korvausvesipumppu, pari ehkä turhankin isoa streamia ja Lumini Gemis 120R1 ledit. Ala-allas on kolmiosainen. Vesi valuu kampojen läpi kaatokulmasta algae scrubberin läpi vaahdottimen tilaan, siitä isorakeisella korallisoralla ja yhdellä elävänkivenpalasella varustettuun refugioon, ja lopuksi nostopumpun tilaan. Alasysteemi vetää n. 70 litraa.

Varsinainen allas on neliskanttinen 78x78 ja korkeus 60, vedenpinta n. 55 cm. Vettä jotain 340 litraa, eli koko systeemissä nelisensataa. Aineita on tarkoitus lisäillä manuaalisesti balling menetelmällä mutta doserin osto on varmaan joskus edessä.

Elävä kivi tuli kahdesta eri liikkeestä. Kolme kiloa ihan uutta, 12 kiloa puoli vuotta käytössä ollutta ja lisäksi 10 kg kuollutta kiveä. Yhteensä siis noin 25 kg kiveä. Uudet 3 kg on muista erillään ja niissä näkyy aiptasiaa, joten ensimmäinen missio on hävittää näkyvät tuholaiset ja kunhan eläviä hommataan niin pari Wurdemannia on ostoslistan kärjessä pitämään huolta ettei pirulaiset leviä pahemmin. Kuolleen ja elävän kiven värierot ovat tietysti suuret mutta varmaan se siitä aikanaan tasoittuu, eikä asia meitä kummemmin tällaisenäkään häiritse.

Aquascapeksi suunniteltiin aluksi atollimaista rakennetta mutta päädyttiin lopulta tekemään pvc-tukirakenteiden ja nippusiteiden (joista joidenkin näkyvien päälle pitää liimailla jotain kiviä tms.) avulla "luola" eli kaari eli dolmen, jonka avulla saadaan ilmava rakenne ja korkeampi kohta mahdollisia kivikoralleja varten (lähemmäs valoa). Kuutiomaisen muodon vuoksi allasta voi katsella kolmelta eri suunnalta ja se yrittää olla näyttävä joka suunnasta.

Liftareista on nähty pari ihan pientä käärmetähteä (ehkä ophiolebis superba), yksi iso ehkä ophiocomina nigra, joku varmaankin taskurapu kivenkolossa sekä joku ihan pieni kotilo + erinäistä pientä viuhkaa ja otusta. Kun haimme pääköntin kiveä eli sen aiemmin käytössä olleen 12 kg, myyjä kavoi yhden kiven sisuksista mantiksen pihalle (toivottavasti oli ainoa...) ja toisesta putosi taskurapu. Myös yksi musta taskurapu putosi kivestä siinä yhteydessä kun niitä kokeiltiin rakenteisiin. Se ei päässyt ikinä altaaseen asti.

Hiekkaa on pohjalla parista sentistä n. viiteen senttiin, streamit pitävät sen vielä epätasaisena. Se on enemmän kuin olimme visioineet ja harkinnassa on joko ottaa vähän pois tai sitten valita eliöstöä sen mukaan että hiekkaa on paikoitellen paksulti. Olen ehkä taipuvainen jälkimmäiseen optioon...

Eläimistöön on aika paljon visioita mutta antaa sen nyt porista siinä kuukauden päivät ennen kuin mitään lisätään. Tässä kun on malttamattomina jo vuosi odoteltu tätä hetkeä, niin kiirehtiminen ei enää kannata. Rauhallisia ja suht pieniä kaloja kuitenkin kun altaalla on pituutta suht vähän. Puhdistajaravut, kotilot ja joku salarias, ehkä fasciatus, on varmaan ensimmäisen shoppailureissun listalla. Tulevatko muuten Lysmatat Wurdemanni ja amboinensis keskenään toimeen? Olimme ajatelleet hommata Amboinensiksia mutta Aiptasioiden vuoksi pitää hommata (myös?) Wurdemanneja. Sitten parin kuukauden päästä olisi kiva pistää pari korallin fragia sisään. Jos joltain kanssaharrastajalta sellaisia liikenee ;) Täällä Helsingissä ja lähialueilla muitakin kuitenkin mukavasti on ja joitain altaita olenkin jo nähnyt livenä kun olen käynyt ostelemassa käytettyä tekniikkaa.
Liitteet
4.jpg
Kokonaisuus
4.jpg (65.39 KiB) Katsottu 5642 kertaa
5.jpg
Ala-allas
5.jpg (68.01 KiB) Katsottu 5642 kertaa
3.jpg
Toinen puoli
3.jpg (98.62 KiB) Katsottu 5642 kertaa
2.jpg
Pääty
2.jpg (95.39 KiB) Katsottu 5642 kertaa
1.jpg
Riemukaari
1.jpg (85.77 KiB) Katsottu 5642 kertaa
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Osprey » 05 Elo 2013 17:21

Tänään meni aktiivihiilipussi nostopumpun viereen. Minkälaisia viritelmiä muut ovat tehneet saadakseen veden menemään pussin läpi mahdollisimman tehokkaasti?

Altaasta on muutaman kerran kuulunut "naks, naks", kaksi napsausta sekunnin sisään. Eikös se viittaa pistoolirapuun enemmän kuin mantikseen?

Aiptasiat saivat äsken kiehuvaa vettä injektioruiskulla. Saapa nähdä minkä verran hyödyttää.
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Aurum » 05 Elo 2013 17:34

Hienolta näyttää kivirakennelmat! On aikalailla painovoimaa uhmaavan näköinen toi kaari, mutta ilmeisesti tukeva kuitenkin.
Mulla meni n. 3kk että kuolleen valkoisen kiven pintaa alkoi kasvaa kalkkilevää, nyt reilu 4kk jälkeen kivet näyttää oikein hyviltä jo. Eli odottelua on luvassa, mutta se tuskin on yllätys.
Kuutioaltaissa streamit saavat aikaan yllättävän voimakkaan virtauksen, jos vertaa samankokoiseen(tilavuus) suorakaiteen muotoiseen altaaseen. Eli kannattaa kokeilla niiden suuntaamista eri tavoin, ja säätää tehoa jos mahdollista. Itselläni hiekka pöllyää ja kasautumispaikat vaihtuu, kun puhdistan streamit ja niiden suuntaus hiukankin muuttuu.
Aurum
 
Viestit: 195
Liittynyt: 24 Tammi 2013 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Osprey » 05 Elo 2013 17:57

Rakennelma on tuettu molemmin puolin 10mm pvc-pystyputkella ja osat siinä keskellä on vielä toisissaan kiinni nippusiteillä. Tukevalta se tuntuu mutta välillä itseänikin vähän hirvittää että noinkohan se vuosien saatossa rojahtaa.. Jos elävät ja kuolleet kivet näyttävät suht samalta puolen vuoden päästä, ei se ole odotus eikä mikään :)

Ajan kanssa pitänee joskus hommata pari ihan pientä streamia korvaamaan toinen isommista.
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Osprey » 05 Elo 2013 20:12

Jaaha. Tuolla kivenkoloissa on ainakin kolme taskurapua, joista yksi on 3-4 senttiä leveä, ainakin puoltoista senttiä paksu punasilmäinen monsteri. Olisiko viisainta alkaa metsästää näitä nyt pois kun altaassa ei ole vielä kaloja, joita ne voisi tappaa? Vai voivatko taskuravut olla ihan mukavia veijareita, joille pitäisi antaa tilaisuus jäädä altaaseen? Yksi, jolla on pilkulliset vaaleat sakset, hengaa kiven päällä korkealla valossa ja napsii kivestä levää (tms.) saksillaan suuhun...
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Osprey » 06 Elo 2013 08:30

Yksi rapu on melko varmasti tunnistettu Petrolisthes sp:ksi eli porsliiniravuksi. Punaiset jalat, viuhtoo viuhkoilla, pysyttelee kivenkolossa joten kuvaa ei saa. Se on ilmeisesti hyvis, joten olkoon tankissa. Myöskään kiven päällä, joskin kivettyneen acroporan väliköissä, (ei taaskaan kuvaa) hengaileva levää syövä täpläsaksi ei pelota, ja vaikuttaa lähinnä filteroijältä. Sen sijaan se suuri punasilmäinen veijari on täysi mysteeri, ja saatan viritellä sitä varten rapumerran (vesilasi ja katkis).

Aiptasioita ei ole näkynyt eilisen kiehuvan veden käsittelyn jälkeen. Noinkohan siinä kuoli koko kivi? Tarkasti yritettiin lääkeruiskulla pistää kuumaa vettä mutta kivi oli samalla nostettuna ulos tankista makeavetiseen ämpäriin... Ainakin lasiruusu-invaasio vältettiin. No, sen verran elämää tuolla kuhisee että eiköhän siihenkin kiveen öttiäiset pian palaa jos ne nyt hävisivät. Yöllä siellä mönkii läpinäkyviä larvaeta, pientä kotiloa ja ties mitä etanaa vaikka millä mitalla.
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Rapide » 06 Elo 2013 09:03

Se on varmaan Xanthid, se punaööga
Rapide
 

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Osprey » 06 Elo 2013 10:17

Rapide kirjoitti:Se on varmaan Xanthid, se punaööga


Kiitos. Tästä pääsin alkuun ja pikaisella matlockauksella se on melko varmasti Paractaea monodi. Pitää siis viritellä ansa sille. Toivottavasti saan sen elävänä kiikkiin. Olisi komea lisä jonkun mörköaltaaseen, jos se jollekin kelpaa?
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 06 Elo 2013 11:51

Hieno allas ja mielenkiintoinen projekti luvassa!
Punaööga sopisi Luciferille välipalaksi :twisted:
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Riemukaari

ViestiKirjoittaja Osprey » 07 Elo 2013 13:03

Joutaa Luciferin saaliiksi jos saan sen elävän nalkkiin.

Stomatella Varia bongattu liftarina.

Tuli tässä mieleen että meillä on ollut vaahdotin päällä koko ajan muutaman päivän takaisen käynnistyksen jälkeen. Pitäisikö se sammuttaa? Siis haittaako se bakteerikannan muodostumista, ja jos haittaa, kannattaako tässä vaiheessa heittää sekaan prodibio ampulleja?
340L "kuutio".
Osprey
 
Viestit: 94
Liittynyt: 12 Syys 2012 11:12

Seuraava

Paluu Allasprojektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron