Uusi harrastaja ja tyhmiä kysymyksiä

Aloittelijoiden oma kysymysketju. Rohkeasti vain tiedustelemaan perusasioita.

Re: Uusi harrastaja ja tyhmiä kysymyksiä

ViestiKirjoittaja EmHoo » 13 Helmi 2016 21:21

Noista Hentsun mainitsemista kaloista itsellä on kokemusta tuliherttuasta. On täällä ollut hyvin mukava kala, elelee rauhallisesti, ei nypi mitään elävää, syö suunnilleen kaikkea, mitä tarjotaan. Ja kaunis kuin mikä ja koko ajan esillä.

Parasemaa chrysipteraa tuli pari viikkoa sitten kuuden yksilön parvi. Aika kivasti nekin ovat nyt asettuneet ja alun hyökkäily on vähentynyt. Yksi tuntui ensin jäävän vähän alakynteen, mutta nyt sekin on jo porukoissa. Altaan häiriköksi ryhtyi ahvenien saavuttua vuokkokalanaaras. Se ei ole vieläkään rauhoittunut, vaan jahtaa ahvenia melko lailla.

M.
140 x 70 x 55 = 540. Jo vuodesta 2012.
http://riuttaolohuoneessa.blogspot.com
EmHoo
 
Viestit: 242
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:05
Paikkakunta: Turku

Re: Uusi harrastaja ja tyhmiä kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Kalakaverit » 13 Helmi 2016 22:33

Jotkut herttua voi alkaa korallien polyyppeja napsimaan, varsinkin sps:ien. Mulla ne tykästyi ainoastaan Pocilloporaan, mut muiden useamman kymmenen lajin polyypit jätti rauhaan.
Kalakaverit
 
Viestit: 1113
Liittynyt: 14 Elo 2011 11:54
Paikkakunta: Espoo

Re: Uusi harrastaja ja tyhmiä kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Dnoob » 13 Helmi 2016 22:39

Kalakaverit kirjoitti:Jotkut herttua voi alkaa korallien polyyppeja napsimaan, varsinkin sps:ien. Mulla ne tykästyi ainoastaan Pocilloporaan, mut muiden useamman kymmenen lajin polyypit jätti rauhaan.

Totta ja lajin sisällä on vielä yksilökohtaisia eroja siinä, nyppivätkö vai eivät ja jos nyppivät, niin mikä maistuu.
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla! Keskinkertaista harrastamista ja ekokatastrofeja pitkän kaavan mukaan..
Dnoob
*Purskulaattori*
 
Viestit: 1186
Liittynyt: 14 Elo 2011 19:48

Re: Uusi harrastaja ja tyhmiä kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Aurum » 14 Helmi 2016 18:03

Hentsu kirjoitti:
En tosiaan vielä aikoihin ole vaiheessa "kalat altaaseen", mutta useammankin lajin kohdalla oon törmännyt lauseisiin "pieninä samaan aikaan altaaseen laitetut" sekä "kaikki kalat samaan aikaan altaaseen"... Onko järkevin tapa toimia siis näin, kun sen aika on?


Jos tarkoitus on laittaa useampi saman lajin edustaja altaaseen, tulisi ne laittaa yhtäaikaa. Eli jos haluat parven/ryhmän niin hanki kaikki samalla kertaa. Lisäksi meripuolella on paljon kaloja jotka vaihtavat sukupouolta. Joillain homma toimii vain yhteen sunntaan, toisilla taas molempiin tarpeen vaatiessa. Jos hankit kolme nuorta huulikalaa (kaikki naaraita aluksi) ja päätät lisätä muutaman viikon päästä koiraan haaremiin, voi yksi naaraista olla jo muuttunut koiraaksi ja ongelmia seuraa (koiraat eivät siedä toisiaan samassa altaassa).
Kalojen agressiivisuus on se mihin tulisi myös kiinnittää huomiota, eli ekana altaaseen ne aremmat ja säikymmät kalat, ja vasta tämän jälkeen rohkeammat ja reviiritietoisemmat. Eli kalastosuunnitelma olisi hyvä olla selvillä mahdollisiman pitkälle, ennekuin lisäät sinne altaaseen mitään. Toki aina voi käydä niin, ettei joku altaaseen laitettu kala kotiudu, ja se menehtyy. Tästä sitten seuraa ongelma, että miten saan sen halutun lajin saisi takaisin altaaseen, jos siellä on jo agresiivisempia kaloja, jotka mahdollisesti eivät siedä mitään uusia tulokkaita. Kalat ovat aina myös yksilöitä, joten täysin ehdottomien neuvojen/sääntöjen antaminen on mahdotonta. Kalat mitä kehottaisin välttämään ovat esim. Dascyllus ja Neoglyphidodon sukujen koralliahvenet (erittäin agressiivisia ja voivat vaikka tappaa altaan muut kalat).
Sulla on tulossa erittäin pitkä allas, joten se antaa eri mahdollisuuksia kalojen suhteen, kuin samantilavuuden omaava, mutta tyypillisemmän mallinen akvaario. Altaan sisustus ja piilopaikkojen määrä vaikuttaa myös siihen mitä kaloja ja kuinka monta voit siellä pitää.
Tietoa kaloista ja niiden vaatimuksista (kuin myös kaikesta merialtaaseen liittyvästä) kannattaa etsiä erilähteistä, netin lisäksi ihan niistä perinteisitä kirjoista. Ylipäätään jos monesta lähteestä kerrotaan samaa informaatiota, voi siihen paremmin luottaa kuin yksittäiseen tietolähteeseen.
Uskon että pystyt myös tekemään ihan itse niitä päätöksiä sen suhteen mikä altaaseesi sopii ja mikä ei. Tämä vaan voi tuntua todella hämmentävältä aluksi, koska lajeja on niin paljon.
Laitan vielä pari linkkiä sivustoista joita olen käyttänyt saltcorner ja animal world
Aurum
 
Viestit: 195
Liittynyt: 24 Tammi 2013 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Edellinen

Paluu Aloittelijoiden kysymykset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron