Roope siirtyi led-aikaan!

Yleistä keskustelua tekniikasta

Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 19 Elo 2012 21:25

Kuten osa jo foorumin puolelta tietääkin, siirryin tuossa hetki sitten ledeihin ja kokemukset tähän mennessä ovat enemmän kuin positiiviset. (Kiitokset myös teille muutamille avusta ledien painotuksien hakemisessa!) Valo on roikkunut altaan päällä nyt jokusen viikon ja ainakin korallit tuntuvat tykkäävän kovasti. Aivan alkuun pidin valoja päällä ensin 8 tuntia ja nyt 10 tuntia. Reilua tuntia ennen valojen sammumista, pidän päällä pelkkää sinistä puolta. Tarkoitus on hivuttaa rytmi täyteen 12 tuntiin.

Alkuasetelma ledien vaihtamiseen oli, että halusin vähentää altaan lämpökuormaa sekä lisätä valotehoa mahdollisimman kokonaistehokkaasti. - Kesäkuumalla lämmöt kun nousivat pienessä altaassa 250w monimetallin alla heilahtamalla yli +30°C ja lämpöjen kanssa sai stressata jatkuvasti. Lisävalolle oli myös tarvetta, mutta wattimäärän kasvattaminen ei houkutellut. Niinpä lähdin selvittämään tilannetta ledipuolelta vain huomatakseni kaksi seikkaa: joko valaisin maksaa aivan törkeitä tai jos hinta on ok, valaisin ei sovi käytettäväksi akvaarioon. Onneksi hädän ollessa suurin, löytyi apukin yllättävän läheltä:

Chiliharrastaja kaverini vinkkasi minut Led Finlandin suuntaan, jonne sitten laitoin pikaisen kyselyn selittäen tapeitani. Vastaus tuli nopeasti ja keskustelua asian tiimoilta jatkettiin. Muutamaa postia myöhemmin pääsimme asiassa eteenpäin ja sain valita 55 x 2W pohjaan haluamani ledien nm:t. Niinpä pienen googlaamisen jälkeen määrittelin ensimmäisen version led-pohjasta 60° linsseillä ja kysäisin samalla, voisiko siniset ja valkoiset ledit saada omien virtajohtojensa taakse. Vastauksessa luvattiin tämän onnistuvan ja lisäksi olisi mahdollista saada molemmille sävyille omat potikat himmentämistä varten. Lopullinen ledien määrittely syntyi pienen pyörittelyn tuloksena, jonka jälkeen jäin odottelemaan. Kului vajaat kaksi viikkoa ja valaisin saapui kotiin. Yllätys oli melkoinen kun sain valaisimen laatikosta ulos. Työn jälki oli erittäin hyvää, samoin rakenne kokonaisuudessaan tuntui vähintäänkin kelvolliselle. Valaisin on siisti ja kompakti, jopa minimalistisen tyylikäs.

Kuva

Valaisin pois pakkauksista ja virrat päälle. Heti ensimmäiseksi huomaa, että valoa on enemmän mitä vanha 250W monimetalli tuotti. Valmistaja lupasikin tämän vastaavan n. 350W monimetallia, mikä luultavasti voi hyvinkin pitää paikkansa. Jottei kaikki menisi aivan suunnitelmien mukaan huomaan, että ledit eivät aivan olleet sijoiteltu piirrokseni mukaisesti. Tähän vastaukseksi minulle kerrottiin, että näin asian oli oltava, jotta homma onnistuisi teknisesti. Onneksi tekijäpuolella näytti olevan jonkinlainen ammatti-taju asiasta ja uusi järjestys on toimiva myös valaisun kannalta, ei vain kytkentää ajatellen.

Kuva

Valaisimessa on siis yhteensä 55kpl 2W ledejä, joista 25kpl on valkoisia ja loput 30kpl viittä erilaista sinistä: UV, sinivioletti, sininen, syvänsininen ja syaani. Näin jälkikäteen syaani on ehkä hitusen liian vihreää ja sen olisi voinut vaihtaa vaikkapa puoliksi siniviolettiin ja siniseen, mutta hyvä tämä on näinkin. Toisaalta kun ei ole vertailukohtaa, tuo syaani tuolla voi tuoda juuri sopivasti sävyä tukevoittamaan kokonaisspektriä.

Valaisimen päällä olevilla potikoilla voi spektriä vielä hieman hioa haluamakseen. Vähentämällä jompaakumpaa sävyä, saan painotusta siirrettyä haluamaani suuntaan. Tällä hetkellä pidän molemmat potikat ääriasennoissa, sillä mielestäni sävy on juuri nyt hyvä. Tokihan korallit saa ”popaamaan”, kun vähentää valkoisien ledien tehoa. :)

Valaisinta viilentää 3kpl kohtuu hiljaisia tuulettimia. Melutaso on about parin läppärin luokkaa. Huminan kuulee, mutta se ei liikaa häiritse, vaan on kohtuu rauhallista tasaista matalahkoa puhinaa. Toki tuo hiljaisempikin voisi olla, sitä en kiellä. Vertailuna voin sanoa, että keskiverto videotykki pöhisee enemmän.

Valaisimen mukana tuli lyhyehköt ripustusvaijerit kattoasennusta varten.

Olenko tyytyväinen? Lyhyesti sanottuna, kyllä! Valaisin täyttää odotukseni ja aion tulevaisuudessa tilata ainakin yhden tai kaksi lisää, kunhan nälkä ajaa suurempaan altaaseen.

Hintaa valaisimella 240e + pk.

Pistetäänpäs vielä muutama kuva:

Vanha monimetalli: 250W, polttimona Aqua Medic 16000k.
Kuva
Uusi led-valaisin. (tässä ja ylemmässä, kamerassa samat asetukset)
Kuva

Vierekkäin vertailua: (suurempana tästä)
Kuva

Korallien fluoresointia sinisessä valossa:
Kuva
Kuva
Kuva
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Rapide » 20 Elo 2012 05:37

OMG!! Siis ilmaiseksi sait!!! :o
Rapide
 

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Dnoob » 20 Elo 2012 06:08

Jos nuo toimii vielä nuin hyvin mitä kerroit, nuitahan kannattee ostaa jo vaikka ei tarvi :shock: Saiskohan sieltä sellasen oikein fluorisoivaa valoa antavan rimamallisen ledin tuohon altaan päälle. Sais karkeista kaikki sävyt esille :o
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla! Keskinkertaista harrastamista ja ekokatastrofeja pitkän kaavan mukaan..
Dnoob
*Purskulaattori*
 
Viestit: 1186
Liittynyt: 14 Elo 2011 19:48

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Aqualung » 20 Elo 2012 08:10

Saisikos paneelista vielä sivukuvaa tai edes hiukan kulmasta joka havainnollistaisi miten slimmi/barski laite on kyseessä. KAnsi ainakin on aika järeän näköinen - komealla tavalla! :)
140x70x55 (+ muutama elintoimintojen ylläpitoon kytketty allas) ja 125x40x45
Aqualung
 
Viestit: 579
Liittynyt: 01 Syys 2011 15:11
Paikkakunta: Lieto

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 20 Elo 2012 09:13

OMG! IHQ! DINDIN! (ja kaikki muut tähän perään) :mrgreen:

Kyllä, hinta on kohtuullinen etenkin, kun tietää miten monet suuret valmistajat pyytävät valoistaan aivan totaalisen törkeitä hintoja. Tietysti kalliissa valoissa on kalliita ja hienoja toimintoja, ja niiden ledien luvataan olevan hyvin laadukkaita kestäen yli 50.000 tunnin käyttöajan jne, mutta kuitenkin. Nähtäväksi jää, milloin tämä valo himmenee ja millä tavalla. Chilipuolella näistä on enempi kokemusta ja siellä kokemukset ovat olleet hyvät. Hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan.

Noista ledi-bareista en osaa sanoa, mutta kyselyä kannattaa laittaa osoitteeseen http://ledfinland.fi

Tokihan sivukuva on mahdollista saada. Korkeutta löytyy n. 6cm
Kuva
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Rapide » 20 Elo 2012 09:21

Ihquudesta en tiedä, mutta varmaan ihan toimiva peli... Aikalailla samaa näköä, kuin noissa omissa LED-valoissani. Eivät ehkä ihan displayvaloja, mutta kaapissa piilossa funkkaa mainiosti :)
Rapide
 

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 20 Elo 2012 09:28

Rapide kirjoitti:Ihquudesta en tiedä, mutta varmaan ihan toimiva peli... Aikalailla samaa näköä, kuin noissa omissa LED-valoissani. Eivät ehkä ihan displayvaloja, mutta kaapissa piilossa funkkaa mainiosti :)


Joo kyllä, eikä tällä hinnalla mitään design-tuotetta edes odota. Valo itsessään on tuossa se tärkein. Tosin eipä tuo minun silmään mikään äärirumakaan ole, ihan perustyylikäs ja ok. Häikäisysuojan taakse jää piiloon, joten sitä pääsee ihastelemaan vain valikoitu vierailijajoukko. ;)
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Rapide » 20 Elo 2012 09:40

Itseasiassa pidän enemmän teknisen ja karun näköisistä laitteista, varsinkin jos ne eivät ole tarosalla.
Täyttä tuhlausta piilottaa hieno valaisin kaapin sisään.

Mitenkäs tuon roiskesuojaus/kosteudenkesto? Omillanihan tuli siinä juuri se ongelma... :?
Tuollainen kerää valtavan määrän kosteutta, etenkin jos on koteloitu jonkin sortin kaapiston sisään.
Itselläni kosahti koko systeemi muutamassa tunnissa, kun allasta oli suojattu maalauksen ajaksi! :shock:

Ja vaikka altaan päällä ei ole ollut nyt mitään muuta kuin valot, kertyy niihin silti paljon kosteutta! Tosin hauhduttavaa pintaa on 330x70, mutta valoja olikin 4 kappaletta. Pienemmässä altaassa yksi valo - en tiedä onko kokonaisevaporaatio yhtään sen suurempi tai pienempi suhteessa valo/pinta-ala.

Suosittelen tarkkailemaan tilannetta.
Rapide
 

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Dnoob » 20 Elo 2012 09:42

Kyllä tuohon hintaan voi jo antaa vähä loivennusta ulkomuodosta.. :D Häikäisysuojat, mikä ihana keksintö kätkeä se kaikki ryönä katseilta piiloon...
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla! Keskinkertaista harrastamista ja ekokatastrofeja pitkän kaavan mukaan..
Dnoob
*Purskulaattori*
 
Viestit: 1186
Liittynyt: 14 Elo 2011 19:48

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 20 Elo 2012 10:25

Rapide kirjoitti:Mitenkäs tuon roiskesuojaus/kosteudenkesto? Omillanihan tuli siinä juuri se ongelma... :?

Suosittelen tarkkailemaan tilannetta.


Tätä mietiskelin myös itse tilausta tehdessäni ja ihan selkeä huomioitava asia tämä on. Varsinaista IP-suojausta tuossa ei ole ja näin ollen ainakaan sivuilta / ylhäältä se ei kestä roiskeita. Minkä verran isojen valmistajien vastaavat valot kestävät roikeita tai suoraa koesteutta?

Näitä saman valmistajan valaisimia kuitenkin käytetään mm. kasvihuoneissa (myös vesiviljelyssä), joissa ilmankosteus on suuri. Näin ollen ajattelisin, että kestävät haihtuvaa kosteutta myös akvaarion päällä? Lisäksi ledit itsessään ovat aika hyvin suojattuna liimattujen linssien alla jne.

Monista akvaariokäyttöön suunnitelluista valoista uupuu IP-suojaus, kuten esim. perus T8 valaisimet. Tosin näitä tämän tyyppisiä valoja pidetään kansilasien päällä, jolloin ilmankosteus on pienempi mitä avoimen altaan päällä. Samoin näissä on vähemmän tekniikkaa, mitä LED valaisimissa. Kävin pikaisesti läpi talosta löytyviä valaisimia, enkä löytänyt IP-merkintää edes Arcadian monimetallista tai T5 valaisimesta, jotka molemmat ovat olleet käytössä avoimen akvaarion päällä.

Nähtäväksi jää miten tämä valaisin pärjää avonaisen akvaarion yläpuolella. Roiskeitahan tuo ei ihan hirveästi tule saamaan, mutta ilmankosteutta varmasti. Tarkkaillaan tilannetta.
Viimeksi muokannut RoopeB päivämäärä 20 Elo 2012 10:37, muokattu yhteensä 1 kerran
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Seuraava

Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron