Alkuasetelma ledien vaihtamiseen oli, että halusin vähentää altaan lämpökuormaa sekä lisätä valotehoa mahdollisimman kokonaistehokkaasti. - Kesäkuumalla lämmöt kun nousivat pienessä altaassa 250w monimetallin alla heilahtamalla yli +30°C ja lämpöjen kanssa sai stressata jatkuvasti. Lisävalolle oli myös tarvetta, mutta wattimäärän kasvattaminen ei houkutellut. Niinpä lähdin selvittämään tilannetta ledipuolelta vain huomatakseni kaksi seikkaa: joko valaisin maksaa aivan törkeitä tai jos hinta on ok, valaisin ei sovi käytettäväksi akvaarioon. Onneksi hädän ollessa suurin, löytyi apukin yllättävän läheltä:
Chiliharrastaja kaverini vinkkasi minut Led Finlandin suuntaan, jonne sitten laitoin pikaisen kyselyn selittäen tapeitani. Vastaus tuli nopeasti ja keskustelua asian tiimoilta jatkettiin. Muutamaa postia myöhemmin pääsimme asiassa eteenpäin ja sain valita 55 x 2W pohjaan haluamani ledien nm:t. Niinpä pienen googlaamisen jälkeen määrittelin ensimmäisen version led-pohjasta 60° linsseillä ja kysäisin samalla, voisiko siniset ja valkoiset ledit saada omien virtajohtojensa taakse. Vastauksessa luvattiin tämän onnistuvan ja lisäksi olisi mahdollista saada molemmille sävyille omat potikat himmentämistä varten. Lopullinen ledien määrittely syntyi pienen pyörittelyn tuloksena, jonka jälkeen jäin odottelemaan. Kului vajaat kaksi viikkoa ja valaisin saapui kotiin. Yllätys oli melkoinen kun sain valaisimen laatikosta ulos. Työn jälki oli erittäin hyvää, samoin rakenne kokonaisuudessaan tuntui vähintäänkin kelvolliselle. Valaisin on siisti ja kompakti, jopa minimalistisen tyylikäs.

Valaisin pois pakkauksista ja virrat päälle. Heti ensimmäiseksi huomaa, että valoa on enemmän mitä vanha 250W monimetalli tuotti. Valmistaja lupasikin tämän vastaavan n. 350W monimetallia, mikä luultavasti voi hyvinkin pitää paikkansa. Jottei kaikki menisi aivan suunnitelmien mukaan huomaan, että ledit eivät aivan olleet sijoiteltu piirrokseni mukaisesti. Tähän vastaukseksi minulle kerrottiin, että näin asian oli oltava, jotta homma onnistuisi teknisesti. Onneksi tekijäpuolella näytti olevan jonkinlainen ammatti-taju asiasta ja uusi järjestys on toimiva myös valaisun kannalta, ei vain kytkentää ajatellen.

Valaisimessa on siis yhteensä 55kpl 2W ledejä, joista 25kpl on valkoisia ja loput 30kpl viittä erilaista sinistä: UV, sinivioletti, sininen, syvänsininen ja syaani. Näin jälkikäteen syaani on ehkä hitusen liian vihreää ja sen olisi voinut vaihtaa vaikkapa puoliksi siniviolettiin ja siniseen, mutta hyvä tämä on näinkin. Toisaalta kun ei ole vertailukohtaa, tuo syaani tuolla voi tuoda juuri sopivasti sävyä tukevoittamaan kokonaisspektriä.
Valaisimen päällä olevilla potikoilla voi spektriä vielä hieman hioa haluamakseen. Vähentämällä jompaakumpaa sävyä, saan painotusta siirrettyä haluamaani suuntaan. Tällä hetkellä pidän molemmat potikat ääriasennoissa, sillä mielestäni sävy on juuri nyt hyvä. Tokihan korallit saa ”popaamaan”, kun vähentää valkoisien ledien tehoa.

Valaisinta viilentää 3kpl kohtuu hiljaisia tuulettimia. Melutaso on about parin läppärin luokkaa. Huminan kuulee, mutta se ei liikaa häiritse, vaan on kohtuu rauhallista tasaista matalahkoa puhinaa. Toki tuo hiljaisempikin voisi olla, sitä en kiellä. Vertailuna voin sanoa, että keskiverto videotykki pöhisee enemmän.
Valaisimen mukana tuli lyhyehköt ripustusvaijerit kattoasennusta varten.
Olenko tyytyväinen? Lyhyesti sanottuna, kyllä! Valaisin täyttää odotukseni ja aion tulevaisuudessa tilata ainakin yhden tai kaksi lisää, kunhan nälkä ajaa suurempaan altaaseen.
Hintaa valaisimella 240e + pk.
Pistetäänpäs vielä muutama kuva:
Vanha monimetalli: 250W, polttimona Aqua Medic 16000k.

Uusi led-valaisin. (tässä ja ylemmässä, kamerassa samat asetukset)

Vierekkäin vertailua: (suurempana tästä)

Korallien fluoresointia sinisessä valossa:


