Karanteenaus

Yleistä keskustelua eliöstöstä.

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Aurum » 10 Huhti 2013 20:25

Ilmeisesti pitää vakavasti harkita karanteenialtaan pystyttämistä ennen kalojen hankintaa. Pitäiskö sen altaan olla jatkuvasti toiminnassa (vedet sisällä+suodatin päällä) vai laitetaanko se toimintakuntoon aina tarvittaessa? Lähinnä mietin suodattimen toimintaa, bakteerikantaa ja altaan "valmiutta" kaloille. Eihän vastaperustettuun akvaarioonkaan voi/saa laittaa kaloja heti vaan on muutaman viikon kypsyttelyaika :?
Aurum
 
Viestit: 195
Liittynyt: 24 Tammi 2013 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Nemo-78 » 10 Huhti 2013 20:34

Mä suunnittelen myös karanteeniallasta kaikelle tulevalle eliöstölle ja kypsytyksenhän sekin vaatii. Ja mikäli olen oikein ymmärtänyt niin sen olisi tavallaan kokoajan valmiusasemissa..?
Akvarismi on vaarallista; se vie kaiken ajan, tuhlaa viimeisetkin pennoseni ja vaatii aina lisää...
Nemo-78
 
Viestit: 400
Liittynyt: 06 Tammi 2013 15:54
Paikkakunta: Jokioinen

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Kalakaverit » 10 Huhti 2013 20:59

Karanteenialtaan pito riippuu nyt vähän siitä, että onko se varmuustoiminnassa uutta, päällepäin terveennäköistä kalaa varten vai hoidetaanko siellä selkeästi sairasta kalaa.
Ajatellaan, että olet ostamassa kaupasta uuden kalan joka liikkeessä näyttää terveeltä. Et kuitenkaan voi tietää mitä pöpöjä se kantaa mukanaan ja päätät laittaa sen karanteeniin. Silloin sinulla tulisi olla kypsä karanteeniallas jo kotona pystyssä. Ostat kalan, kotiutat sen karanteenialtaaseen ja hoidat kalaa siellä ihan normaalisti. Jos kalalla ei näy oireilua mistään sairaudesta sen 4-8 vkon aikana, voit alkaa ns. rokottamaan sitä oman pääaltaasi bakteerikantaan. Tämä tarkoittaa vedenvaihtoa näiden kahden altaan kesken. Myös sinun vanhat kalasi siis tottuvat uuden tulokkaan kantamaan bakteerikantaan. Usko tai älä, mutta ne haistavat veden siirrossa toisensa :D Tätä vedenvaihtoa tehdään muutamia kertoja, viikon aikana jonka jälkeen kalan voi siirtää pääaltaaseen ja karanteeni altaan voi jättää pyörimään tai tyhjentää. Tyhjennyksen jälkeen sen kyllä joutuu sitten kypsyttämään uudelleen.

Jos kyseessä on kipeä kala ja karanteeni allasta on lääkitty, karanteenialtaan vettä ei missään nimessä saa siirtää pääaltaaseen vaan loppuvaiheessa karanteenissa oleva kala kotiutetaan ihan normaalisti kuin tähänkin asti on tehty. Lääkitty karanteeniallas kärsii bakteeritasapainohäiriöistä, ja silloin on allasta tarkkailtava huolella. Bakteerivalmiste on näissä tapauksissa todella hyvä apu. Prodibionin ampullivalmisteet ovat hieno asia nopeissa kypsytyksissä sekä altaan bakteerikannanhäiriöissä.

Kun lääkitty kala on tervehtynyt ja se on saatu siirrettyä terveenä pääaltaaseen, on karanteeniallas desinfioitava kaikkine laitteineen jotka vedessä on ollut. On myös muistettava käsihygienia sekä käyttää eri välineitä altaiden välillä. Välineiden desinfiointiin meripuolella toimii oikein hyvin hanavesi, sillä merikalojen taudinaiheuttajat eivät kestä makeaa vettä. Myös apteekista saatava VirconS (värjää esim. haavit, suodatinpatruunat..) sekä JBL:n Desinfekt toimii hienosti. Tämän jälkeen voi altaan kypsytellä uudestaan seuraavaa karanteenausta varten. Toinen vaihtoehto on tehdä karanteenialtaaseen iso vedenvaihto (100%) , lisätä sinne mahdollisesti aktiivihiiltä kiertoon jos on epäilys että lääkejäämiä on jäänyt altaaseen ja pitää allas toiminnassa ilman kaloja kunnes sieltä on kaikki taudinaiheuttajat kuolleet isännän puuttuessa.

Karanteenaamisessa on myös se etuus, että jos karanteeniaikana kalalla ilmenee sairaus joka vaatii lääkityksen, on kauppias hyväntoiminnan puitteissa vastaantuleva korvaamaan tästä aiheutuneet kulut tai jos kala kuolee karanteenauksen aikana, on sen korvaamisesta huomattavasti yksiselitteisempää neuvotella. Tietääkseni nämä ei ole kauppiaan velvollisuuksia, mutta mielestäni erittäin rehtiä ja reilua sillä on aika pitkälle todennettavissa, että kala oli sairas jo myyntitilanteessa. Nämä on toki otettava tapauskohtaisesti ja niistä pelisäännöistä on hyvä sopia ostotilanteessa aina. Sitten vain samasta paikasta ostettuja kaloja samaan aikaan karanteeniin jos pakko. Monissa liikkeissä kun kalat ovat usein samassa vesikierrossa niin tämän voi toteuttaa. Jos lähdet laittamaan viikon välein karanteeniin eri altaista tai eri paikoista hankittuja kaloja ja siellä tulee ongelmaa, ei kukaan kauppias neuvottele enää yhtä suopeasti korvausvaatimuksissa.

(Asiavirheet pitää korjata ja lisätietoa saa jakaa.)
Kalakaverit
 
Viestit: 1113
Liittynyt: 14 Elo 2011 11:54
Paikkakunta: Espoo

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja SKMake » 10 Huhti 2013 22:35

Tuli tälläinen mieleen, kun on näitä uusia altaita alkuvaiheessa nyt useampia... Jos laittaa sen altaan pystyyn ja hommaa kalat vasta ihan viimeisenä elukoina. Silloin tarvitsee vaan karanteenata kalat erillisessä tankissa kerran. Päätankkisi on jo loisvapaa, koska mitä ja milloin tahansa sinne jo aiemmin laitoitkin, eivät mahdolliset liftari-loiset (Ich) pysy hengissä, kun kalat eivät ole läsnä. Noh tämä tietenkin vaatii sitten julmettua itsekuria olla muuttamatta joukkueiden kokoonpanoja eli mitään muuta elävää ei enää tulisi... Ei taida olla tässä harrastuksessa moinen mahdollista :D
60 Litraa merivettä 07/2012 - 07/2015.
SKMake
 
Viestit: 278
Liittynyt: 12 Elo 2012 19:42
Paikkakunta: New York

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Nemo-78 » 10 Huhti 2013 22:52

No mähän olen toiminut altaani kanssa juuri noin; kalasto tulee vasta viimeisenä :).
Tosin se tuntuisi vähän ikävältä jos tuonne ei voisi ekojen kalojen jälkeen hankkia yhtään mitään :roll: ...
Akvarismi on vaarallista; se vie kaiken ajan, tuhlaa viimeisetkin pennoseni ja vaatii aina lisää...
Nemo-78
 
Viestit: 400
Liittynyt: 06 Tammi 2013 15:54
Paikkakunta: Jokioinen

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Kalakaverit » 10 Huhti 2013 22:59

Voihan sinne hankkia, mutta ne täytyy karanteenata jos haluat varmasti pitää altaan tautivapaana. Karanteenialtaaseen voi toki myös asentaa pienen UV-C-laitteen, jolloin taudinaiheuttajat kuolevat nopeammin ja on hellempikin vaihtoehto kuin lääkitys. Liian myöhään tai väärällä annostuksella saa lääkkeillä paljon pahaa aikaiseksi. Eri lajit kestävät eri vaikuttavia aineita lääkkeissä eritavalla, joten tuota lääkitystä suosittelisin välttämään mahdollisimman pitkälle.
Kalakaverit
 
Viestit: 1113
Liittynyt: 14 Elo 2011 11:54
Paikkakunta: Espoo

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Rapide » 11 Huhti 2013 06:15

Jos nyt tuosta pilkusta halutaan eroon, niin pelkkä karanteeni ei siinä riitä.
Tervekkin kala kantaa pilkkuloista, vaikka sitä ei näkisikään. Voit pitää kalaa vaikka puoli vuotta karanteenissa, ja päivittäin silmämääräisesti tarkastaa sen kunnon, mutta silti se hyvin todennäköisesti kantaa loista esim kiduksissaan, joka on se yleisin paikka jossa loinen pesii...

Karanteenialtaassa pitää siis olla joko hyposaliniteetti tai kuparihoito, jos halutaan varmistaa että loinen kuolee!
Tässä keskustelussa on nyt hienosti sekoitettu kaksi asiaa täysin keskenään.
En nyt enään itsekkään tiedä, että kummasta tässä puhutaan, mutta koska itse aloitin tämän omalta osaltani tuon pilkun torjunnalla, niin jatkan samaa linjaa...

Eli ratakiskosta vääntäen...
Kalakaverit kertoi siis mitä vaaditaan karanteeniin, ja miten se toimii. Tuohon en näe syytä lisätä mitään enään.
Pilkkuloisen eng. "Marine Ich" (Cryptocaryon irritans) torjuntaan ei karanteenilla ole vaikutusta ilman asianmukaisia hoitokeinoja. Koska netistä ei ilmeisesti niitä ole löytynyt(?) niin laitetaan nyt tähän sitten...

Hyposaliniteetti
Sairaala- tai karanteenialtaan suolapitoisuus lasketaan 11ppm - 12ppm ja pidetään siinä 4 viikkoa viimeisen pilkun näkymisestä. Eli siis ominaispaino 1.008 - 1.009
Ehdottoman tärkeää mitata arvo oikein kalibroidulla refraktometrillä!
Hoidon jälkeen suolapitoisuus nostetaan hiljalleen pääaltaan tasoon noin neljän viikon aikana.
Tämän hoidon aikana on hankala kontrolloida pH:ta ja vedenlaatua, mutta tämä on vähiten stressaava hoito kalan kannalta.

Kuparihoito
Tässä hoidossa pitää seurata tuotteen ohjeita ehdottoman tarkasti.
Tämä hoito tehoaa 2-4 viikon aikana.
Hoidon päätyttyä poista kaikki kupari vedestä vedenvaihdoilla ja aktiivihiilellä.
Tämän jälkeen seuraa kalan kuntoa vielä 4 viikkoa hoitoaltaassa.
Kupari on myrkky, ja aiheuttaa kalalle stressiä. Kala saattaa lopettaa esim. syömisen hoidon aikana. Myös muita riskejä hoitoon liittyy, ja jotkin kalat eivät kestä kuparia lainkaan!!

Kolmas konsti on ns. Allassiirto.
Tämä on ehkä hankalin ja stressaavin tapa. Tässä kalaa siirretään altaasta toiseen, jotta vapaana uivat loiset eivät pääse kiinnittymään kalaan. Hankala toteuttaa, mutta mahdollinen...

Yksi myytti, joka ei pidä paikkaansa on se, että puhdistajakalat ja -ravut soisivät pilkkuloisia.
Tämä ei siis pidä paikkaansa!
Loinen kaivautuu kalaa suojaavan limakerroksen alle ihoon asti.

The parasite burrows into the fish, below the mucous layer and into the skin. (This is why cleaner fish/shrimp can’t get to it in order to remove them from the fish). The second dumbest thing an aquarist can think: I'll get some cleaner fish or cleaner shrimp to remove/eat the parasite. THESE MARINE LIFE DO NOT EAT THE PARASITE NOR WILL FISH OR SHRIMP REMOVE THE PARASITE FROM THE INFECTED FISHES
Rapide
 

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Nemo-78 » 11 Huhti 2013 10:26

ISO-Kiitos Rapidelle vaivannäöstä :D ! Jälleen kerran...
No niin, nyt päästiin toiseen olennaiseen aisaan eli siihen ettei se karanteenaus pelkästään riitäkkään.
Kysymys: Voiko/pitääkö/saako kaikki kalat ja muut elävät (kivet, kotilot, meritähdet, korallit,...) hoitaa, ns. esikäsitellä varmuuden vuoksi hyposaliniteetti-karanteenialtaassa?
Jos tuolla konstilla voisi välttää lääkkeiden tai kuparin kanssa leikkimiset niin hyvä, tämä olisi ainakin itselleni miellyttävin vaihtoehto ja näemmä kaloillekin.
Akvarismi on vaarallista; se vie kaiken ajan, tuhlaa viimeisetkin pennoseni ja vaatii aina lisää...
Nemo-78
 
Viestit: 400
Liittynyt: 06 Tammi 2013 15:54
Paikkakunta: Jokioinen

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Rapide » 11 Huhti 2013 11:01

Ei missään tapauksessa mitään muuta hypoon tai kupariin, kuin kaloja.
Perus karanteeni muulle riittää, jos sen kokee aiheelliseksi. Kotimaisissa liikkeissä selkärangaton-/korallialtaissa pidetään myös kaloja, joten ne saattavat toimia takseina taudeille ja loisille.
Rapide
 

Re: Karanteenaus

ViestiKirjoittaja Nemo-78 » 11 Huhti 2013 11:23

Eli jos samalla reissulla hankkii kaloja ja esim. koralleja niin sitten "pitäisi" olla kaksi karanteeniallasta...?
Akvarismi on vaarallista; se vie kaiken ajan, tuhlaa viimeisetkin pennoseni ja vaatii aina lisää...
Nemo-78
 
Viestit: 400
Liittynyt: 06 Tammi 2013 15:54
Paikkakunta: Jokioinen

EdellinenSeuraava

Paluu Kalat ja selkärangattomat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron