Roope siirtyi led-aikaan!

Yleistä keskustelua tekniikasta

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 11 Huhti 2013 12:17

Näyttää todella hyvälle!
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 11 Huhti 2013 18:27

LED Finlandilta pyydettiin, että teen demostraatio-videon valojen säädettävyydestä. Se löytyy nyt YouTubesta:
http://www.youtube.com/watch?v=wjCJtaLS ... lg&index=1
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 03 Touko 2013 18:45

Tilannepäivitystä ja käyttökokemuksia:

Sain asennettua valaisimiin vihdoin 90 asteen linssit, jolloin valo tulee altaaseen paljon kapeammalla keilalla. Valon välkettä on nyt selkeästi enemmän. Ennen linssien asennusta altaan valaisemiseen olisi riittänyt kaksi valaisinta, koska valo jakautui niin laajalle alueelle. Nyt valaisimet täytyi nostaa paljon korkeammalle, jotta sain koko altaan valaistua. Omaan silmään, entisenä monimetalli-miehenä, linssit ovat MUST näissä valaisimissa, mutta silloin täytyy olla ylöspäin tilaa nostaa valaismia.

Koralli-osastolle kuuluu hyvää ja huonoa. Pari korallia kärähti aika pahasti, mutta ovat nyt alkaneet taas pikkuhiljaa toipumaan. Kärähtäneet korallit olivat niillä alueilla, joihin osuu kahden valaisimen valokeila ylimmällä kivellä. Kärähtäneet korallit olivat aiemmin suoraan 250W monimetallin alla ylimmällä kivellä. Ajoin ekan parin päivän jälkeen reunimmaisia valaisimia täysillä ja keskimmäistä 75%. Nyt valaisimet ovat 50% teholla. Yksi lisävalaisin on myös tilauksessa. Suunnitelmissa on, että valaisimia pystyy ajamaan pienellä teholla, jolloin värisävyjen säätöön riittää enemmän pelivaraa.

Muutama koralli onkin sitten muuttunut ihan toisennäköiseksi. Tässä alhaalla olevassa kuvassa keskimmäinen koralli oli ruskean värinen ennen valaisimien asennusta. Nyt se on tosi sininen. Heti valaisimien asennuksen jälkeen korallissa alkoi näkymään fluorisoivan vihreitä täpliä, nyt koko koralli on muuttunut siniseksi. Myös pariin muuhunkin koralliin on tullut ajanmyötä ihan uusia sävyjä. Valtaosa koralleista ei ole ollut moksiskaan valaisimien vaihdosta. Jännä juttu sinänsä, että kärähtäneet ja sävyään muuttaneet korallit olivat vierekkäin, toiset vaan näemmä tykkää enemmän valosta.

IMG_0079.JPG
IMG_0079.JPG (226.53 KiB) Katsottu 6667 kertaa

Lämmittimet on säädetty 25,5 asteeseen ja ne ovat pärähdelleet päälle jatkuvasti, myös päivisin vaikka ikkunat pidettäisiinkin kiinni. Korvausvettä on nyt myös mennyt vähemmän ja, ennen liiankin tuttua, trooppinesta ilmastoa ei ole ainakaan vielä esiintynyt akvahuoneessa.

Vaikka valaisimien tuulettimet ovatkin mielestäni todella hiljaiset, eivät ne kuitenkaan ole täysin äänettömiä. Eli niille HC-ääneneristäjille, jotka suunnittelevat täysin äänetöntä allasta, jossa valaisinkansi on avoin eikä vaimenna ääniä, voi nämä valaisimet olla liian äänekkäitä. Toki valaisimiin saa modailtua helposti juuri sellaisen jäähdytyksen kuin itse haluaa tietsikkaosista.
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 03 Touko 2013 23:22

Merihemmo kirjoitti:Tässä alhaalla olevassa kuvassa keskimmäinen koralli oli ruskean värinen ennen valaisimien asennusta. Nyt se on tosi sininen. Heti valaisimien asennuksen jälkeen korallissa alkoi näkymään fluorisoivan vihreitä täpliä, nyt koko koralli on muuttunut siniseksi..

Itseasiassa edellisellä sivulla näkyy miltä koralli näytti kutakuinkin heti kun laitoin uudet valaismet altaan päälle. Koralli on oikealla kahden montiporan välissä vihreän kuplavuokon ja lilan styloporan alla. Ei juurikaan erotu elävästä kivestä siinä kuvassa. Molemmat kuvat on otettu samalla kameralla samoilla asetuksilla. Toki kameran automatiikka säätää vissiin ainakin brightnessia otettavan kuvan mukaan, mutta valkotasapaino ja väri-asetukset ovat molemmissa samat.
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 04 Touko 2013 18:24

Merihemmo kirjoitti:Muutama koralli onkin sitten muuttunut ihan toisennäköiseksi. Tässä alhaalla olevassa kuvassa keskimmäinen koralli oli ruskean värinen ennen valaisimien asennusta. Nyt se on tosi sininen. Heti valaisimien asennuksen jälkeen korallissa alkoi näkymään fluorisoivan vihreitä täpliä, nyt koko koralli on muuttunut siniseksi. Myös pariin muuhunkin koralliin on tullut ajanmyötä ihan uusia sävyjä. Valtaosa koralleista ei ole ollut moksiskaan valaisimien vaihdosta. Jännä juttu sinänsä, että kärähtäneet ja sävyään muuttaneet korallit olivat vierekkäin, toiset vaan näemmä tykkää enemmän valosta.


Itselläni on käynyt samoin. Aikaisemmin ruskea levymonti on nykyään vihertävä, samoin alunperin oranssi acro kehitti itselleen ensin violetin ja sitten vihreän helmiäisen pinnan.
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 17 Loka 2013 13:27

Tämä ketju oli jäänyt pahasti unholaan, joten nyt on aika kertoa hieman päivitystä tilanteeseen.

Olen nyt kerännyt kokemusta näistä valoista noin vuoden verran. Edelleen olen ollut kohtuullisen tyytyväinen ja mielestäni vieläkin yksi kilpailukykyisimmistä tuotteista, tähän hintaan ja suomalaiseen takuuseen. Muitakin about saman hintaluokan valoja toki on alkanut tulla markkinoille, näistä mielestäni vahvimpana Maxspectin Razorit. Hintaa Razorilla noin tuplat Led Finlandiin verrattuna. Lyömällä tuplasti enemmän euroja tiskiin saa toki huomattavasti tyylikkäämmän valaisimen, paljon erilaisia toimintoja ja ilmeisesti myös laadukkaamman kokonaisuuden. Jos on pienellä budjetilla liikkeellä, eikä tunne tarvetta erilaisille lisätoiminnoilla, Led Finlandin valaisimet suomalaisella takuulla voivat olla ihan hyvä vaihtoehto ulkomailta tilaamisen sijaan.

Sitten vähän niitä tunnelmia ja tuntemuksia:

Ensimmäinen valoni, joka roikkui sen kuutioni päällä, takuuvaihdettiin vajaan puolenvuoden käytön jälkeen viallisten UV-ledien takia. Ledit alkoivat himmetä ja ledin sisus ikäänkuin suli. Takuuvaihto sujui nopeasti ja kivuttomasti, ja sain nopealla aikataululla tilalle uuden valon.

Sen jälkeen tuo valo vaihtui isomman altaan päälle ja rinnalle ostin vielä toisen samanlaisen. Nyt 720 litraista allasta valaisee 240W led-valoa. Korallit ovat kasvaneet kohtuu kivasti. Samoin vihreät levät ovat pysyneet aika kivasti poissa. Aivan ongelmattomia nämä uudetkaan eivät ole olleet, sillä kahdesti on jouduttu uusimaan valojen powereita. Takuu toimi taas loistavasti ja nopeasti, ja sain muutamassa päivässä korvaavat virtalähteet, jotka sitten itse ruuvasin vanhojen särkyneiden tilalle.

Uusimpana havaintona minusta on alkanut tuntua (silmämääräisesti ja mutu fiiliksellä tarkasteltuna), että siniset olisivat ihan hitusen menettäneet tehoaan ja olen kahdesti säätänyt spektriä sinisemmäksi himmentämällä valkoisien ledien kanavaa. Tarkastelemalla ledien pintaa ja rakennetta, ulkoisia muutoksia ei näy. (Kuten siinä takuuvaihdetussa valaisimessa ne "sulaneet ledit" olivat.) Tätä sinisien himmenemistä on tietysti kotioloissa vaikea todentaa; minkä verran tehot ovat tippuneet vai ovatko oikeasti sittenkään. Tätä havaintoa voisi kuitenkin tukea ehkä myös altaaseen ilmestynyt cyano. Toisaalta tuo cyano voi olla täysin irrallaan tästä asiasta, mutta silti tätäkin vaihtoehtoa tuumailen. Seurailen tilannetta ja yritän muistaa tulla kertomaan havainnoistani tännekin.

Omasta mielestäni suurin ongelma näissä valaisimissa on jäähdytys, joka ei aivan ole riittävä. Valaisimesta uupuu passiivipuoli ja valoa viilennetään kolmella tuulettimella. Tuuletinten ääni on pysynyt about samanlaisena, pienenä puhinana. Valotehoa on ollut riittävästi (minulla on 75cm korkea allas) aina pohjalla oleville koralleille saakka.

Takuu- ja asiakaspavelu on toiminut toistaiseksi aina poikkeuksetta hyvin.
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 22 Loka 2013 20:49

Samoilla linjoilla ollaan myös täällä LED:ien värisävyn vaihtumisen suhteen: silmämääräisesti mutulla sininen puoli on menettänyt tehoaan ja olen säätänyt valaisia kolme kertaa takaisin "sinisemmäksi" sen jälkeen kun sain sävyn näyttämään alunperin mieluiselta. Varmaa tietoa tästä ei kuitenkaan ole kun ei ole näyttää tätä mittauksin toteen. Onhan mahdollista, että oma silmä on vaan kaivannut lisää sinistä sävyä valoihin.

Minulla valaisimet ovat olleet vain noin puolella teholla, joten komponentit ovat ilmeisesti sen vuoksi kestäneet pidempään kuin niillä jotka ajavat valoja täysillä. Minulla valaisimista ei siis ole vielä hajonnut mitään.
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja Mika » 23 Loka 2013 07:16

Samat kokemukset UV-ledien osalta. Myös omissa valoissani nuo 400 ja 420nm ledit sulivat ja ne täytyi vaihtaa.
Ajan täysin sinistä ketjua täydellä teholla ja toista ketjua (jossa on muitakin värejä) noin 60%:lla. Virtalähteet ovat toimineet moitteetta eikä muita ongelmia ole ilmennyt.

Omaan silmään värisävyt ovat edelleen hyvät, vaikka kyseessä on halpamalli kiinasta ja ovat olleet käytössä tammikuusta saakka. Jos nyt kuitenkin jossain vaiheessa sävyt menevät pilalle, niin vaihdan vähän osia ja jatkan näillä valoilla erittäin mielelläni.
Mika
 
Viestit: 217
Liittynyt: 02 Syys 2011 07:36

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja kepa » 22 Kesä 2014 13:02

Onko uutta ledien himmenemisestä ?
1600x700x700 since 06/2014
kepa
 
Viestit: 126
Liittynyt: 06 Huhti 2014 09:33
Paikkakunta: Kouvola

Re: Roope siirtyi led-aikaan!

ViestiKirjoittaja RoopeB » 02 Heinä 2014 08:43

kepa kirjoitti:Onko uutta ledien himmenemisestä ?


Minulla nyt roikkunut altaan päällä viime vuoden lopusta saakka tuo malli, jossa on aktiivijäähyn lisäksi myös passiivi. Ei ole enää ollut lämpö- tai himmenemisongelmia.
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

EdellinenSeuraava

Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron