Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

Täällä voit kertoa allasprojektisi etenemisestä.

Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 26 Elo 2013 18:46

Tässä alkaa pikkuhiljaa muutto lähestymään ja tarkoitus olisi päivittää muuton yhteydessä nykyinen 500l allas 1000l altaaseen, joka olisi suunniteltu ennen altaan rakentamista huolellisesti loppuun asti. Aloitin harrastuksen reilu 6 vuotta sitten ja edelliset altaani (40l, 150l , 504l) ovat kaikki olleet vähemmän suunniteltuja systeemejä, joita on sitten muokattu ja kehitetty harrastuksen edetessä. Tällä kertaa olen ajatellut tehdä altaasta ensimmäistä kertaa heti aluksi enemmän valmiin huolellisella suunnittelulla. Koko homman lähtökohtana on ollut altaan helppo huolto sekä hyvä vikasietoisuus. Nyt ensimmäistä kertaa altaan pitäisi olla myös olohuonekelpoinen (edelliset altaan olleet aina puuhasteluhuoneessa).

Pääpiirteittäin allas tulee olemaan omassa huoneessa, josta avataan ikkuna yhdelle pitkälle sivulle ja yhdelle lyhyelle sivulle olkkariin. Altaan veden liikuttaminen hoidetaan closed loop systeemillä ja veden puhdistus vaahdottimella, biopelleteillä, aktiivihiilellä ja mahdollisesti suodatinsukilla. Valaistus toteutetaan LED:llä.

Ajattelin laittaa nykyiset konseptikuvani tänne kaiken kansan ihmeteltäväksi, jos joku keksisi niistä juttuja, joita tekisi toisin.

Kuva altaan katselusuunnasta:
akvaario1.png
akvaario1.png (222.54 KiB) Katsottu 4501 kertaa


Pitkä sivu sekä vasen lyhyt sivu näkyvät siis olkkariin. Seinä peittää putkiston pitkältä sivulta. Altaan pohjalla näkyy closed-loopin paluuputket, jotka jäävät DSB:n peittoon. Suuttimet naamioidaan akvaarion sisustuksella.

Kuva ylivuodosta ja closed loop pumpuista:
akvaario2.png
akvaario2.png (230.83 KiB) Katsottu 4501 kertaa


Noiden pumppujen sijoittelu on aiheuttanut eniten päänvaivaa, ne ovat olleet jo kertaalleen altaan sisälläkin, mutta tämä on ollut fiksuin ratkaisu, jonka olen keksinyt. Nyt pumpuilla on suoraa putkea valmistajan ohjeiden mukaan tulo-ja paluupäissä sekä mutkien määrä on pienen mahdollinen (paitsi jos pumput laittaa altaaseen, mikä ei tule kyseeseen). Vasemmalla puolella on kaksi imuputkea ja yksi paluuputki. Oikealla puolella on yksi imu ja kaksi paluuputkea. Putkiston pystyy purkamaan kun laitan kaikki kriittiset putki-liitokset avattavin liitoksin. Kouru, jossa pumput ovat, varmistaa, että kaikki mahdolliset vuotovedet valuvat ala-altaaseen. Hieman on hirvittänyt toi closed loop, kun putket ovat altaan pohjalla ja saattavat pahimmillaan lapota koko altaan tyhjäksi lattialle. Tällä kourulla olen kuitenkin saanut ainakin ajatuksen tasolla mielenrauhan, että vuodon sattuessa vedellä on mahdollisuus valua ala-altaaseen.

Ylivuodossa on kolme paluu-putkea ala-altaaseen. Pääosa veden valumesesta tapahtuu pääylivuotoputken kautta. "Kakkos"ylivuotoputken tarkoitus on tasata ylivuodon vedenpinta aivan laatikon ylärajalle, jolloin isompikaan aallokko altaassa ei "loiski" ylivuotoon. Varaylivuoto on siinä sitten vielä varmistamassa jos nämä kaksi jotenkin tukkeutuvat. Aion säätää nostopumput haluamalleni teholle, jonka jälkeen kiristän pääylivuotoputkea palloventtiilillä juuri sen verran, että vedenpinta nousee ylivuotolaatikossa niin korkealle, että vettä altaa lirumaan hiljalleen "kakkos"ylivuotoputkea pitkin vinossa kulmassa ala-altaaseen. Tämä on täysin äänetöntä, kunhan virtaus pysyy pienenä (olen testaillut ja käyttänyt nykyisessä altaassani hyvällä menestyksellä). "Kakkos"putkessa on tarpeen vaatiessa paljon kapasiteettia, vaikkain se alkaa kurnuttamaan jos virtaus lisääntyy. Tällä "kakkos"putkella on myös tärkeä rooli vedenvaihtoihin liittyen johon palaan kuvassa 4.

Kansi on helposti nostettavissa pois ylivuodon päältä. Kannen funktio on pääasiassa estää kaloja hyppäämästä pois, koska kalat pääsevät uimaan ylivuodon kyljissä oleviin osastoihin joissa closed loop putket sijaitsevat. Aluksi meinasin laittaa siihen verkon tai ristikon etteivät kalat pääsisi sinne, mutta sitten toisaalta aina sinne kuitenkin joku eksyy niin helpompi, että pääsevät itse uimaan pois. Tämä on tietty kompomissi sen kanssa, miltä allas näyttää olkkariin. Nyt pieni pätkä putkista näkyy pienemmän sivulasin läpi katsottuna.

Kuva ylivuodosta ja closed loop putkista kun kansi on nostettu pois:
akvaario3.png
akvaario3.png (197.06 KiB) Katsottu 4501 kertaa


Closed loop imu-ja paluuputket sekä nostopumppujen putket.

Kuva ala-altaasta:
akvaario4.png
akvaario4.png (228.03 KiB) Katsottu 4501 kertaa


Vesi virtaa pääylivuotoputkea pitkin ala-altaan ensimmäiseen osioon, josta se valuu suodatinsukka-osioon. "Kakkos"ylivuodon vesi valuu hiljalleen vedenvaihtoaltaaseen, josta se valuu ensimmäiseen ala-allas osioon ja suodatinsukkaosioon. Eli siis vesi vaihtuu vedenvaihtoaltaassa hiljalleen. Tästä ensimmäisestä ala-altaasta esisuodatettu vesi virtaa läpivientejä pitkin toiseen ala-altaaseen, jossa tapahtuu pääasiallinen suodatus.

Kun teen vedenvaihdon, painan nostopumpun kontrollerista nostopumppua pykälän pienemmälle, jolloin vedenpinta laskee hieman ylivuotolaatikossa. Tällöin vedenvaihtoallas on pois kierrosta. Pumppaan vedenvaihtoaltaan tyhjäksi ja korvaan veden uudella vedellä. Sitten laitan nostopumpun takaisin alkuperäiselle teholle. Vedenpinta nousee jälleen ylivuodossa "kakkos"ylivuodon tasolle ja vedenvaihtoallas on takaisin kierrossa. Uusi vesi sekoittuu sitten altaan veteen pitkällä aikavälillä, koska vesivaihtuu vedenvaihtoaltaassa todella hitaasti.

Toisessa ala-altaassa on ensimmäisessä osiossa vaahdotin ja biopellettireaktori, jonka paluuputki menee suoraan vaahdottimeen. Sitten vesi valuu toiseen osioon pvc-laatikon kautta. Laatikon pohjalla on säädettävä suppilo, joka kaventaa virtauksen pienemmälle alueelle. Suppilo täytetään aktiivihiilellä ja vedenpinta nousee laatikossa aiheuttaen suuren paineen suppilon aukolla. Näin vesi virtaa painovoiman paineella aktiivihiilen läpi. Osa vedestä valuu laatikon ulkoreunaa pitkin suoraan toiseen osioon, jos aktiivihiilet on tukossa tai virtausta on paljon (olen testaillut tätä nykyisessä altaassa ja toimii todella hyvin). Toisessa osiossa tulee balling ja korvausvedenlisäys. Tästä vesi menee viimeiseen osioon kupla-ansan läpi, jossa on vedenpinta-anturi vedenpinnan tasaukseen sekä nostopumppujen imuputket. Itse nostopumput ovat kuivassa osastossa välilasin takana. Imuputkien pituus pumpun valmistajan minimisuositus.
______________________________________________________

Miltäs nämä suunnitelmat näyttäisivät raadin silmään? Vaikea selittää 2D kuvista, mutta ehkäpä näistä nyt ainakin selviää koko systeemin idea. Otan mielelläni hyvin kriittisiäkin kommentteja vastaan, koska tässä vaiheessa kaikkea on helppo muuttaa. Aikataulullisesti tässä ei ole vielä mikään hoppu. Altaan lopulliset mitat varmistuvat kun löytyy uusi kämppä, mutta lähtökohtaisesti allas tulee olemaan 900mm leveä, 800mm tai 900mm korkea ja niin pitkä kuin olkkariin mahtuu :D
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja RoopeB » 26 Elo 2013 20:19

Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta projektilta. Odotan innolla jatkoa!
RoopeB
 
Viestit: 100
Liittynyt: 16 Touko 2012 13:01
Paikkakunta: Ruovesi

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Akutila » 26 Elo 2013 20:59

Tykkään noin niinkuin järjettömästi. Ja tulen muuten käymään yhden jos toisenkin kerran kahvikupin korvassa kiinni osoittelemassa ja tuon valmistumista ihmettelemässä :)
Akutila
 
Viestit: 191
Liittynyt: 14 Elo 2011 17:50
Paikkakunta: Tampere

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Galeos » 26 Elo 2013 22:23

Ajattelin laittaa omassa tulevassa altaassa samaan tapaan ylivuotopäädyn. Teen siitä vain sen verran ison, että suljetun kierron pumput mahtuvat sen sisään.
Galeos
 
Viestit: 90
Liittynyt: 03 Joulu 2011 16:36
Paikkakunta: Vallis Gratiae

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Suklaamonni » 27 Elo 2013 11:43

Vimosen päälle hienot suunnitelmat! Mielenkiintoista nähdä miten projekti etenee
Suklaamonni
 
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Joulu 2012 21:52
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 27 Elo 2013 16:45

Galeos kirjoitti:Ajattelin laittaa omassa tulevassa altaassa samaan tapaan ylivuotopäädyn. Teen siitä vain sen verran ison, että suljetun kierron pumput mahtuvat sen sisään.


Mulla oli edellisessä versiossa pumput sisällä tähän tapaan:
1.png
1.png (209.03 KiB) Katsottu 4403 kertaa

2.png
2.png (246.86 KiB) Katsottu 4403 kertaa


Korotin pumppuja lasitasolla puoleen väliin allasta, jotta niihin pääsee paremmin käsiksi. Tässä ylivuotolaatikko / putkiosasto on kolmanneksen isompi kuin nykyisessä suunnitelmassani. Luovuin tästä sitten kuitenkin koska ajattelin, että noiden pumppujen irrottaminen ja huoltaminen on työläämpää kun niissä alkaa kasvamaan kaikenlaista elukkaa yms kertymää. Lisäksi pumput lämmittävät vettä enemmän kun ne on upotettu.

Yksi syy oli myös se että minulla on sellainen puoliksi mutuun perustuva ajatus, että mitä hiljaisempi allas on, sen vähemmän lajikohtaisesti kalat stressaavat, varsinkin aklimaatiovaiheessa. Olen tullut tähän johtopäätökseen siirtyessäni nykyisessä altaassani hiljaisempaan tekniikkaan. Siksi yritän tehdä seuraavasta altaasta myös "sisäisesti" niin hiljaisen altaan kuin mahdollista.

Tämän tyyppisissä pumpuissa valmistajat suosittelevat, että pumpun imupuolella on vähintään 15 - 20cm suoraa putkea ennen pumppua, jolloin pumpmut pumppaavat tehokkaammin vettä ja ovat erityisen hiljaisia. Tämä oli kaikista hankalinta järjestää pumput sisällä -malliin.

Tässä pumput sisällä -mallissa on kyllä hyvätkin puolensa; on pomminvarma noin niinkuin kosteusteknisesti ja putkia täytyy vetää paljon vähemmän.
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Akutila » 27 Elo 2013 16:49

Merihemmo kirjoitti:Yksi syy oli myös se että minulla on sellainen puoliksi mutuun perustuva ajatus, että mitä hiljaisempi allas on, sen vähemmän lajikohtaisesti kalat stressaavat, varsinkin aklimaatiovaiheessa. Olen tullut tähän johtopäätökseen siirtyessäni nykyisessä altaassani hiljaisempaan tekniikkaan. Siksi yritän tehdä seuraavasta altaasta myös "sisäisesti" niin hiljaisen altaan kuin mahdollista.


Tulisiko tässä vielä lisävaimennusta jos putkien ja pumppujen välissä käyttää mahdollisimman paljon joustavaa letkua? Toki letkujen ja putkien väliset liitokset ovat aina riskialttiimpia vuodolle kuin pelkät kovat putket.
Akutila
 
Viestit: 191
Liittynyt: 14 Elo 2011 17:50
Paikkakunta: Tampere

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 27 Elo 2013 17:13

Letkuliitäntä varmasti olisi aika kova sana tossa ja olenkin harkinnut silikooniletkua laadukkaalla kyseiseen tarkoitukseen valmistetulla letkupuristimella, jotain siis tämän näköistä:
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... 9364_n.jpg

Silikooliletkujen sisähalkaisijat vain tahtovat loppua tohon 40mm ja se saisi olla pikkuisen isompi. Varmasti isompiakin letkuja valmistetaan, mutta en ole vielä törmännyt kauppaan josta niitä saisi. Paksummissa letkuissa alkaa metrihintakin olemaan lähempänä satasta kuin viittäkymppiä :shock:
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Merihemmo » 27 Elo 2013 18:21

Tässä kuva vielä akvaariohuoneesta, kun seinät, katto ja lattia ovat paikoillaan...
nimetön.png
nimetön.png (159.17 KiB) Katsottu 4386 kertaa
Merihemmo
 
Viestit: 92
Liittynyt: 13 Syys 2011 19:58

Re: Noin 1000l riutta-altaan suunnittelu

ViestiKirjoittaja Galeos » 27 Elo 2013 22:26

Toinen ajatus sisäiselle kierrolle oli pumppujen kiinnittäminen altaan yläpuolelle. Luovuin siitä kuitenkin äänekkyyden takia. Millainen aikataulu tuolla projektilla muuten on?
Galeos
 
Viestit: 90
Liittynyt: 03 Joulu 2011 16:36
Paikkakunta: Vallis Gratiae

Seuraava

Paluu Allasprojektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 9 vierailijaa

cron